Categories Vodič do zdravlja

Pileća supa ima protivupalno djelovanje i može pomoći u borbi protiv prehlade

Prema rezultatima studije koju su sproveli istraživači sa Univerziteta Nebraska u Omahi, a koja je objavljena u medicinskom magazinu Chest, pileća supa ima protivupalno djelovanje i može pomoći u borbi protiv prehlade.

Foto: Thinkostock

Istraživači su posebno proučavali kretanje neutrofila kako bi vidjeli da li će u kombinaciji s pilećom supom biti blokiran ili smanjen. Otkrili su da je kretanje neutrofila smanjeno u kombinaciji sa supom, što upućuje na mogući protivupalni mehanizam koji bi barem teoretski ublažio prehlade.

“Postoje tvari u pilećoj supi koje mogu da utiču na ćelije u tijelu koje bi mogle imati medicinski učinak”, rekao je doktor Stephen Rennard.

S obzirom na to da je studija provedena u laboratoriji, a ne na ljudima Rennard upozorava da moraju još istraživati apsorbovanje tvari koje su imale blagotvorne efekte u laboratoriji.

“Pileća supa može mnogo pomoći… ali moramo još istraživati”, rekao je.

Prema rezultatima istraživanja koje je sprovedeno prije četreset godina aroma, začini i toplota pileće supe čiste sinuse i disajne puteve.

Naučnici su saglasni da pileća supa, naročito domaća, mnogo pomaže u slučejavima bolesti jer ima visoku hranjivu vrijednost i puna je vitamina i minerala.

IZVOR: KLIX.BA

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *