Categories Vodič do zdravlja

Propolis, čudo prirode: Ubija viruse, bakterije i podmlađuje!

Stradivarijeve violine i mumije

Propolis pčele stvaraju od biljnih smola. Životinjske uljeze koji uđu u košnicu pčele ubiju te “propolizuju” da u njoj ne trunu. I mumije su se nekad radile s propolisom, kao i gudački instrumenti. Čak je i Stradivari svoje violine bojio propolisom.

Jesu li djeca alergična?

Želite li isprobati jesu li vaša djeca alergična, nakapajte im kapljicu ili dvije tinkture propolisa na podlakticu ili potkoljenicu. Ako se u roku od 48 sati ne pojave crvene mrlje ili osip, dijete ga može slobodno koristiti.

Top 5 savjeta za upotrebu propolisa i samopomoć:

#1 Bradavice Četiri sedmice mažite kurje oko propolisom. Prije mazanja, dobro operite kurje oko toplom vodom i neutralnim sapunom, a potom namažite švedskom gorčicom i ostavite da se osuši.

#2 Opekotine Kod opekotina se najbolji efekt postiže upotrebom hidratantne propolis kreme lokalno, a 10-15 kapi 30%-tne otopine propolisa preporučuje se uzimati oralno.

#3 Podiže imunitet Duže uzimanje tinkture ili sirovog mljevenog propolisa u medu, na kocki šećera ili na korici kruha podići će imunitet te zaštititi od mnogih virusnih, bakterijskih i gljivičnih bolesti.

#4 Daje snagu Med s propolisom otopljen u ustima pred spavanje može ubrzati i olakšati san. Fruktoza iz meda koja se deponuje u jetri i postupno otpušta djeluje na nivo šećera u krvi i održava ga “stabilnim”.

#5 Dječji bomboni Alkoholnu otopinu propolisa nakapajte na kockice šećera prekrijte gazom i ostavite nekoliko dana na sobnoj temperaturi da alkohol ispari i dobili ste propolis bombone za djecu.

IZVOR: 24SATA.HR

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *