Terapija sokovima od voća i povrća

by | 15 Novembra, 2013

Svježi sokovi od voća i povrća imaju neprocjenjiv značaj za zdravlje. Blagotvorni sastojci u njima poboljšavaju razmjenu materija u organizmu, a istovremeno pospješuju izbacivanje suvišne tečnosti i nakupljenih toksina. Američki dijetolog dr Norman Voker, začetnik ove takozvane sokoterapije smatra da svako treba da pije sokove u mjeri u kojoj mu oni pružaju zadovoljstvo.

sokovi

Ali, da bi se postigao željeni efekat, trebalo bi da se popije dnevna doza od šest decilitara, a da bi terapija u potpunosti bila djelotvorna, potrebno je da se ispuni još nekoliko uslova… Voće i povrće mora da bude svježe, zrelo i po mogućstvu organski proizvedeno. Prije upotrebe, trebalo bi ga dobro istrljati četkom za pranje voća, pod mlazom hladne vode. Za pripremu sokova najbolje je da se koriste električni sokovnici s nožem od nerđajućeg čelika.

Sok od mrkve ovako pripremljen, efikansan je lijek za različite infekcije, a posebno očiju, grla i disajnih puteva. Sok od paradajza snabdijeva tijelo kalijumom, mineralom koji jača srčani mišić, a koštano tkivo kalcijumom i magnezijumom. Sok od svježeg kupusa odličan je za želudačne tegobe, kao i oboljenja dvanaestopalačnog crijeva. Inače, svi svježe cijeđeni sokovi, podižu imunitet. Za energiju – tri mrkve, dvije narandže, stabljika celera, tri jabuke. Za zdrave kosti – nekoliko cvjetova broklue, dvije mrkve, jabuka, četvrtina šolje svježeg peršuna, limun. Za jačanje organizma – pet mrkvi i tri paradajza. Za jutarnju glavobolju i pospanost – tri mrkve, dvije jabuke i pola cvekle.

PRIRODNE MJEŠAVINE ZA IMUNITET

Potrebno je: 500 g cvekle, 500 g limuna, 500 g mrkve, 250 grama meda i 8 dl vode.

Cvekla i mrkva se očiste i izrendaju. U drugoj posudi se iscijedi polovina limuna, a dobijeni sok pomiješa s vodom i doda izrendanoj cvekli i mrkvi. Sadržaj se zatim poklopi i ostavi na hladnom mjestu 24 sata. Nakon toga se procijedi i dobijenom soku doda med i sok od preostalog limuna. Sve se dobro izmiješa, sipa u staklene boce, dobro zatvori i čuva u frižideru. Pije se pola čaše jednom dnevno, 30 minuta prije jela. Za drugi recept, jednako djelotvoren, potrebno je: 500 g meda, oko 100 grama svježeg korijena rena i 20 grama samljevene žalfije.

Ren se izrenda i doda mu se med. Dobijenoj mješavini se dodaje žalfija i čuva se na hladnom mjestu. Svakoga dana odrasli bi trebalo da uzimaju jednu kašiku mješavine, a djeca jednu kašičicu. Terapija traje 20 dana, a zatim se prekida.

Izvor: novosti.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.