Categories Vodič do zdravlja

Učinite nešto za zdravlje – šetajte deset minuta dnevno!

Naučnici nas stalno zbunjuju preporukama koliko je potrebno da vježbamo sedmično ne bi li smo ostali zdravi. Prvo su nam saopštili da valja da se znojimo tri puta sedmično po sat. Zatim su nas upozorili da se ne priznaje ništa manje od pet puta sedmično po pola sata, da bi stigli do 10.000 koraka dnevno. A sada kažu da je i 10 minuta šetnje dnevno dovoljno, pa se valja oduprijeti ljenosti koja nam je, kažu naučnici, urođena!

Foto: Arhiva portala

Dok hodamo, naš nervni sistem pravi proračune kako bi shvatio koja dužina koraka i brzina troše najmanju količinu energije. To ne treba da nas iznenadi, jer ljenost nam je usađena.

Ona ima evolutivnu svrhu – naši preci nisu znali da li će imati hranu za sedmicu ili dve, pa su donosili racionalnu odluku da ne troše energiju nepotrebno. Tako i mi, biramo da sjedimo kad bismo mogli da stojimo, da gledamo TV umjesto da odemo u šetnju, a i naš nervni sistem je napravljen tako da nam uštedi napor, pa makar i za pet odsto.

Deset minuta šetnje dnevno je, ipak, minimum, upozoravaju naučnici, pa ako hoćemo da potrošimo više kalorija, moramo da uložimo više napora, barem da ubrzamo korak.

IZVOR: NOVOSTI.RS

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *