Categories Vodič do zdravlja

Vježba na otvorenom oslobađa od stresa, te uspješno topi kilograme

Ljeto je stiglo, ali to ne znači da je kasno za liniju iz snova. Uz sunčano vrijeme, razne su mogućnosti kako i do nje doći. Oduvijek se preporučuje rekreacija na otvorenom prvenstveno radi pozitivnog učinka na tijelo. Održavanje tjelesne kondicije donosi brojne prednosti: oslobađa od stresa, ”topi” višak kilograma te nas čini raspoloženijima i opuštenijima. Kako je sve lakše uz lijepo vrijeme tako su i ljetni dani izvrsni za ustajanje s kauča i odlazak do obližnjeg parka, šume ili jezera.

Bitno je postepeno pripremati mišiće za napor kako aktivnosti poput plivanja, vožnje biciklom, duge šetnje ili trčanja umjesto zadovoljstva ne bi bile uzrok povreda.

Šetnja i vožnja biciklom

Šetnje koje se postepeno, s vremenom, produžuju najbolji su način rekreacije za početnike. Kroz planinarenje se gubi oko 450 kalorija tokom jednog sata šetnje. Početnicima se svakako preporučuju kraće šetnje od svega tri puta sedmično. Vožnja biciklom koja, osim što oblikuje mišiće, povećava energiju te pomaže pri rješavanju bezvoljnosti. Pri intenzivnijoj vožnji (oko 35 km/h) troši se i do 950 kalorija.

Rolanje

Rolanje, baš poput ostalih sportova, pomaže pri relaksaciji te prema nekim istraživanjima može ublažiti depresiju i usporiti osjećaj starenja. Ipak, najčešći razlog odabira rolanja kao rekreacije na otvorenom je to što je rolanje idealan ljetni sport koji učvršćuje noge i stražnjicu. Pomaže tijelu pri redukciji loših hormona poput kortizola te pospješuje lučenje endorfina poznatijeg kao „hormon sreće“.

Plivanje

Prednosti plivanja su mnogobrojne: od bolje reakcije organizma na stres, do pozitivnog učinka na posturu tijela te smanjenja bolova u leđima i kralježnici. Osim zdravstvenih učinaka, također je bitno spomenuti da se kroz jedan sat profesionalnog plivanja može potrošiti čak 900 kalorija.

Joga

Joga je idealan način za izbacivanje negativne energije iz našeg tijela. Također, osim za leđa dobra je i za srce, probavni sistema te poboljšava fleksibilnost, krvni pritisak i unaprjeđuje rad nadbubrežnih žlijezda. Jogom se prosječno troši oko 300 kalorija po satu.

Uprkos mnogim istraživanjima o potrošnji kalorija te prednostima vježbanja, najbitnije je znati da je dobra motivacija ali, prije svega i dobra volja, gotovo pola odrađenog posla. Uz ovako lijepo vrijeme, nemojte smišljati izgovore zašto preskočiti vježbanje, već priuštite svome tijelu užitak. Jer, u zdravom tijelu je zdrav duh!

Izvor: centarzdravlja.hr/Foto: Getty Images

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *