Categories Vodič do zdravlja

Žensko zdravlje: Zdrava ishrana može da odgodi menopauzu za tri godine!

Ono što jedete može da utiče na to kada ćete ući u menopauzu. Riba, tjestenina i neke druge namirnice mogu uticati na hormonalne promijene…

Puno je faktora koji mogu uticati na početak menopauze, od genetike, pušenja, hemoterapije… ali nova studija sa Univerziteta Leeds otkriva kako i ono što jedete može uticati na početak menopauze!

Naučnici su zaključili kako ishrana koja se sastoji većinom od zdravih namirnica poput graška i masne ribe utiče na odgađanje početka menopauze i to za čak tri godine dok je moguće će osobe koje jedu puno tjestenine i riže ući u menopauzu 18 mjeseci ranije od prosjeka.

Vrijeme početka menopauze može ostaviti posljedice na zdravlje, bilo da ste u nju ušli prerano ili prekasno, povezuje se sa razvojem karcinoma grudi, jajnika ili materice.

“Problemi u vezi sa ranim ulaskom u menopauzu uključuju povećan rizik za bolesti srca i kostiju, razvoj depresije, demenciju i seksualnu disfunkciju”, naglasio je dr Phillip Sarrel te dodao kako su prednosti pravilne prehrane velike , a ova je studija važan korak prema boljem razumijevanju faktora koji utiču na ulazak u menopauzu, posebno za žene koje imaju predispozicije da u nju uđu prerano.

Izvor: ordinacija.vecernji.hr

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *