Categories Vodič do zdravlja

Znate li kako se pravilno konzumira kafa?

Ljubav prema kafi nije dovoljna, ipak je potrebno da je pijete na pravi način! Osim kofeina, kafa sadrži i mnoge druge supstance, među kojima su kiseline i druge komponente. Prema tome, ovaj napitak morate pravilno ispijati kako ne bi štetio vašem zdravlju.

Foto: Pixabay

#1 Nemojte piti kafu na prazan stomak

Kafa sadrži hlorogenu kiselinu koja aktivno stimuliše lučenje hlorovodonične kiseline. Ako je vaš želudac prazan, kiselina može oštetiti njegovu membranu. Zato mnogi ljudi imaju bol u stomaku. Imajte na umu da kafa ne može da bude zamjena za doručak!

#2 Pijte kafu 30 minuta nakon jela

Zbog činjenice da kafa može da aktivira sekreciju želudačnog soka, ako popijete šolju ovog pića 20-30 minuta nakon ručka ili doručka, kiselost u želucu će dostići maksimum. To će ubrzati proces varenja i doprinijeti gubitku kilograma. Ali imajte na umu da kafa nije neophodna za osobe sa problematičnim stomakom – peptičkim ulkusom ili gastritisom.

#3 Šta da uradite ako kafa izaziva kiselinu u želucu

Mnogi su zabrinuti zbog takvih simptoma. Nutricionisti preporučuju da pijete kafu sa mlijekom, vrhnjem i šećerom – tako se smanjuje efekat kafe na lučenja želudačnog soka.

Foto: Thinkstock Izvor: zenskimagazin.rs

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *