Danijela Jokić Vaislay: Kako ojačati samodisciplinu i pobijediti prokrastinaciju

by | 4 Oktobra, 2022

Danijela Jokić Vaislay, life coach, u novoj kolumni za www.ljepotaizdravlje.ba odgovara na pitanje kako ojačati samodisciplinu i pobijediti prokrastinaciju?

Samodisciplina definira se kao “sposobnost pojedinca da kontrolira svoje osjećanja i nadvlada svoje slabosti”. Nedovoljna samodisciplina nerijetko rezultira prokrastinacijom (odlaganjem obaveza za neko drugo vrijeme),  što može dovesti do odustajanja od naših ciljeva, propuštanju prilika za lični rast i razvoj, probijanja važnih rokova, te lošijih rezultata u radu.Nedovoljna samodisciplina također može biti uzrok lošim prehrambenim navikama i sjedilačkom načinu života, što dugoročno može da naruši kvaliteti našeg života kao i naše zdravlje.

Da bismo bilo što postigli potrebna nam je jaka volja (samodisciplina), da sprovedemo to u djelo. Vitko tijelo zahtijeva redovito vježbanje, dok zdravija prehrana zahtijeva odricanje od hrane koja je ukusna, ali nije dobra za nas. Ušteda novca zahtijeva odricanje od nekih zadovoljstava koje bismo si voljeli priuštiti na određeno vrijeme, kako bismo mogli novac pametno investirati kasnije. Rad na sebi također zahtijeva vrijeme za samorefleksiju, čitanje ili slušanje knjiga, prisustvovanje radionicama i seminarima, te rad sa life coach-em ili nekim drugim stručnjakom koji nam može pomoći da postanemo (naj)bolja verzija sebe.

Pročitajte i… Šta je osjećaj sopstvene vrijednosti i kako ga ojačati

Ako nemamo jaku samodisciplinu, nećemo postići mnogo čak i ako imamo na raspolaganju sve resurse koji nam trebaju – novac, vrijeme, zdravlje, podršku drugih ljudi… Na primjer, ako želimo smršati, bez obzira što imamo novaca da platimo časove fitness-a ili članarinu u teretani, vrijeme da vježbamo, prijatelje s kojima ćemo zajedno vježbati i fizički smo dovoljno zdravi da odradimo trening – ako nemamo samodisciplinu da odemo na trening i odradimo ga, svi ostali resursi nam neće vrijediti.

Samodisciplinu možemo izgraditi praktikovanjem bilo koje aktivnosti koja nam pomaže da:

1) Fokusiramo naš um na nešto kao laser i treniramo svjesnost o  emocijama i mislima (poput mindfulness-a i meditacije);

2) Kažemo sebi ‘NE’ – odolimo našim tjelesnim porivima (na primjer redovit post, detox prakse, izbjegavanje nezdrave hrane, posezanje za zdravim grickalicama kada osjetimo poriv za nezdravim opcijama…)

3) Ojačamo um i tijelo da redovito podnosimo male doze fizičkog bola ili nelagodnosti, koje će nas dugoročno ojačati (na primjer: prakticiranje neke borilačke vještine, redovit trening kojim morate povećavati svoju snagu i mišićnu izdržljivost ili redovita tjelovježba bilo koje vrste, yoga, kupanje u ledenoj vodi…)

Samodisciplinu ćete izgraditi svaki puta budete sebe ojačali da kažete “NE” porivima, stvarima, hrani, aktivnostima i ljudima koji nisu “dobri“ za vas i kada svjesno odlučite da pretrpite malo ‘bola’ danas, da biste bili jači sutra, bilo da je u pitanje dizanje tega, malo jače istezanje na yoga madracu, ili dodatni kilometar trčanja kada vas već bole noge.

Ako se borite s prokrastinacijom, uz jačanje samodiscipline može vam pomoći rad sa life coach-em ili nekim drugim stručnjakom (na primjer, fitness trenerom), kome će vas bodriti i držati odgovornim da radite na svojim ciljevima. Rad sa stručnjakom osim ove prednosti pomaže i na način da ćete, budući da ste platili za stručnu pomoć, biti dodatno motivirani da ustrajete u svojim ciljevima jer ćete željeti da dobijete povrat na svoju investiciju. Vrlo često čujem od klijenata kako su za šest mjeseci rada sa mnom postigli vise nego sto su godinama unazad postigli sami.

Ponekada uzrok prokrastinaciji i manjku samodiscipline mogu biti i limitirajuća uvjerenja (na primjer, da nešto za vas nije moguće), kao i podsvjesni strahovi koji vas mogu sabotirati. U otkrivanju ovih podsvjesnih obrazaca može vam mnogo pomoći rad sa life coach-em ili terapeutom.

Imajte na umu da je samodisciplina gradivni blok samopoštovanja, kao i samopouzdanja (vjere u sebe), te da ćete jačanjem discipline dugoročno ojačati i vašu mentalnu otpornost, kao i izgraditi sebe u osobu koja može postići ciljeve koje si je zadala, ustrajati u onome što je započela kada se pojave prepreke i izazovi, te pobijediti prokrastinaciju i izgovore.

Više o Danijeli i njenom radu možete pročitati
na stranici: www.danijelajokicvaislay.com
Instagramu: danijela_lifecoach
Facebook: danijelajv

ljepotaizdravlje.ba

Ridofranz / iStock / Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.