Danijela Jokić Vaislay: Nova godina – nova ja: Kako da promijenite sebe i svoj život na bolje u Novoj godini

by | 12 Januara, 2023

Danijela Jokić Vaislay, life coach, u novoj kolumni za www.ljepotaizdravlje.ba odgovara na pitanje kako da promijenite sebe i svoj život na bolje u Novoj godini

Ako želite da promijenite sebe i svoj život na bolje u Novoj godini, slijede savjeti koji vam mogu u tom pomoći:

1. Pokušajte novu strategiju – Ako nešto ne promijenite u svom životu, ništa se neće promijeniti

Ukoliko nastavite raditi sve ono što ste do sada, u vašem životu se vjerovatno neće mnogo promijeniti, stoga je važno da pokušate sa nekom novom strategijom u ovoj godini i nešto počnete raditi drugačije. Na primjer, ako već duže vrijeme niste uspjeli da dosegnete željenu tjelesnu težinu, vjerovatno strategija za mršavljenje koju ste pokušavali nije bila prava za vas. U novoj godini, obavežite se da pokušate nešto novo. To može biti, na primjer, neka vrsta grupne fizičke aktivnosti (poput yoge, pilatesa, zumba fitness-a, ili aerobika) – vježbanje sa ostalim članovima grupe i instruktorom bila bi dobar način da pobijedite prokrastinaciju (budući da imate određene termine kada se trebate pojaviti i instruktora koji će vas voditi) i uvećate motivaciju. Ako ne volite vježbanje u teretani ili trčanje, možete isprobati neku drugu fizičku aktivnost koja je vama zabavna i zanimljiva, poput plesa, časova samoodbrane, planinarenja, plivanja, brzog šetanja u prirodi… Također se možete obratiti za pomoć psihologu ili life coach-u, kako biste otkrili da li je razlog vašim nezdravim prehrambenim navikama emotivno prejedanje, te zakazati konsultaciju sa nutricionistom.

U radu sa klijentima nerijetko čujem riječi ‘sve sam pokušala i ništa mi nije pomoglo’. Kada upitam klijente da nabroje šta su ‘sve’ pokušali, zapravo dođemo do realizacije da je to bilo samo nekoliko stvari koje im nisu dale zadovoljavajući rezultat, te da postoji još mnogo strategija koje nisu pokušali kako bi ostvarili svoj cilj. Razmislite o tome koje nove strategije biste mogli isprobati ove godine da biste ostvarili svoje ciljeve i napravili pozitivne promjene u različitim sferama svog života i obavežite se da jednu ili nekoliko njih primijenite u novoj godini.

2. Promijenite svoje okruženje

Nase okruženje utječe na nas, naše mentalno i fizičko zdravlje, kao i na  naš mindset 24 sata na dan. Razmislite kako biste mogli napraviti pozitivne promjene u vašem okruženju kako biste postigli svoje ciljeve i unaprijedili svoj život u novoj godini. Na primjer, ako želite unaprijediti svoje zdravlje u novoj godini, male promjene koje biste mogli napraviti u svom okruženju mogle bi biti kupnja prečišćivača za zrak za vaš dom, korištenje ekoloških sredstava za čišćenje i reduciranje toksina u vašem domu i/li u vašem kozmetičkom ormariću, konsultacija ljekara neke specijalnosti, ili zakazivanje termina za ayurvedsku konsultaciju, konsultaciju sa nutricionistom, ili tretman akupunkture, izbacivanje nezdravih grickalica iz vaše kuhinje i kupnja zdravih grickalica, kupovina sokovnika, blendera za smoothie, ili sjeckalice za povrće (kako biste si olakšali pripremu zdravih obroka), prijalvjivanje za sate yoge ili pilatesa…

Danijela Jokić Vaislay: Kako postići novogodišnje rezolucije i promijeniti svoj život u novoj godini

Na sličan način, ako želite da unaprijedite svoju karijeru i finansije u novoj godini, možete početi čitati knjige na tu temu, upisati tečaj, seminar, ili edukaciju koja vam može pomoći, napraviti analizu svojih troškova kako biste osvijestili svoje potrošačke navike, početi prakticirati minimalizam, kreirati ili izgraditi dodatni ili pasivni izvor prihoda, početi učiti o investiranju, učlaniti se u neko udruženje ili Networking grupu, unajmiti nekog stručnjaka (na primjer, finansijski savjetnik, biznis coach, stručnjak za digitalni marketing…) koji vam može pomoći sa investiranjem novaca ili rastom vašeg biznisa, upisati edukaciju za certifikaciju koja vam može pomoći da radite svoj posao iz snova, ili dobijete unaprjeđenje, unajmiti mentora, početi učiti novi strani jezik koji vam je potreban za profesionalno napredovanje…

Na vama je da odaberete pravu strategiju za sebe, u ovisnosti o tome šta  želite postići i resursima koje imate na raspolaganju. Važno je da napravite prvi simbolički korak ka promjeni u januaru, šta god to za vas bilo. Znajte da bez obzira šta ste sve do sada pokušali, vjerovatno ima još načina i strategija koje niste razmotrili i primijenili.

3. Potražite pomoć relevantnog stručnjaka

Bez obzira koju pozitivnu promjenu u svom životu želite napraviti i koji cilj želite postići, rad sa stručnjakom u toj oblasti može vam pomoći da to napravite mnogo brze i da otkrijete koja je najbolja strategija za vas. Statistike Američkog Društva za Trening i Razvoj pokazale su da se vjerovatnoća postizanja cilja poveća sa 50% na 95% kada osoba ima coach-a, ili mentora koji će je bodriti i pomoći joj da pretvori svoj cilj/ideju u stvarnost.

Kako biste postigli pozitivne životne promjene i svoje ciljeve brže i lakše u novoj godini, potražite pomoć mentora ili relevantnog stručnjaka (bilo da je to nutricionista, pravni ili finansijski savjetnik, biznis coach, fitness coach, psihoterapeut, life coach, ljekar određene specijalnosti, …) koji vam može dati dobru strategiju, podršku i pomoć u procesu.

Imajte na umu da je svaka investicija u bilo koju stručnu konsultaciju, edukaciju, ili resurse, koji će vam pomoći da budete zdraviji, uspješniji, bogatiji, sretniji i ispunjeniji, zapravo investicija u sebe i bolju kvalitetu vašeg života, te da se vaš život neće značajno promijeniti samo zato što je nastupila nova kalendarska godina, već (samo) ako budete nešto počeli raditi drugačije u novoj godini i svjesno mijenjati svoje navike, okruženje i način razmišljanja.

Više o Danijeli i njenom radu možete pročitati
na stranici: www.danijelajokicvaislay.com
Instagramu: danijela_lifecoach
Facebook: danijelajv

ljepotaizdravlje.ba

Anikona / iStock / Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.