Danijela Jokić Vaislay: Šta je impostor sindrom i kako ga se osloboditi?

impostor sindrom i kako ga se osloboditi

by | 9 Februara, 2023

Danijela Jokić Vaislay, life coach, u novoj kolumni za www.ljepotaizdravlje.ba odgovara na pitanje šta je impostor sindrom i kako ga se osloboditi?

Impostor sindrom se, po Merriam-Webster rječniku, definira kao “psihološko stanje, koje je okarakterisano perzistirajućom sumnjom u svoje mogućnosti, ili postignuća, popraćeno strahom od bivanja raskrinkanim kao prevarant (impostor), unatoč dokazima o osobinom kontinuiranom uspjehu”; a po Cambridge rječniku, kao “osjećaj da tvoj postignuća nisu stvarna i da ne zaslužuješ pohvale i uspjeh”.

Kako impostor sindrom negativno djeluje na nas?

* Mentalna i emotivna agonija (kontinuirano se osjećamo kao ‘neznalica’, ‘prevarant’, da nismo dovoljno dobri, da ne zaslužujemo svoje uspjehe i priznanja, osjećamo strah od ‘razotkrivanja’…);

* Ne naplaćujemo dovoljno za naše usluge;

* Obezvrjeđujemo svoje uspjehe (jer smatramo da mi sva priznanja, uspjehe, i nagrade ne zaslužujemo i/li svoje uspjehe pripisujemo ‘sreći’)

Kako se možemo osloboditi impostor sindroma?

Uzrok impostor sindrom je nedovoljan osjećaj sopstvene vrijednosti, stoga da bismo se oslobodili impostor sindroma, prije svega trebamo raditi na jačanju osjećaja vlastite vrijednosti, kako bismo se osjećali dovoljno vrijednima uspjeha i dovoljno dobri u onome čime se bavimo. U mijenjanu limitirajućih uvjerenja da nismo dovoljno dobri i da ne vrijedimo dovoljno može nam pomoći rad sa life coach-em ili terapeutom.

Danijela Jokić Vaislay: Šta je osjećaj sopstvene vrijednosti i kako ga ojačati

Kako bismo ojačali uvjerenje da smo zavrijedili uspjehe koje smo postigli, može nam pomoći da napišemo listu naših postignuća, a zatim da za svaki uspjeh koji smo postigli evaluiramo koliko smo uložili truda, vremena i novaca kako bismo to postigli, kao i vođenje dnevnika naših uspjeha i postignuća.

Važno je da sebe konstantno podsjećate na to koliko ste truda, vremena, novaca, energije i posvećenosti uložili u diplome i certifikacije koje ste stekli, te u stjecanje vašeg radnog iskustva i izgradnju vještina. Klijent ili poslodavac vam ne plaća “po satu rada” (iako je to u nekim ugovorima tako definirano), već vam plaća za sve one sate, dane, mjesece i godine koje ste proveli učeći, prakticirajući, trenirajući i usavršavajući i prakticirajući to što radite, te za sve dosadašnje iskustvo koje ste stekli. Stoga, vrjednujete sebe, svoje znanje, svoje vještine, te sav trud i novac koje ste uložili u svoje obrazovanje i stjecanje certifikacija.

U procesu oslobađanja od impostor sindroma mnogo može pomoći rad sa mentorom mentora i/li life coach-em, koji će nam da uvidimo naše istinske kvalitete, prevladamo sumnju u sebe i oslobodimo se limitirajućih uvjerenja da ne vrijedimo dovoljno, ne znamo dovoljno i da nismo dovoljno dobri. Ukoliko vam impostor sindrom na bilo koji način narušava mentalno zdravlje, obratite se za pomoć psihoterapeutu.

Više o Danijeli i njenom radu možete pročitati
na stranici: www.danijelajokicvaislay.com
Instagramu: danijela_lifecoach
Facebook: danijelajv

ljepotaizdravlje.ba

useng / iStock / Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.