Traži se živ ili šarmantan!

by | 28 Marta, 2014
Foto: Mladen Sekulić

Foto: Mladen Sekulić

Nervira me, rekla sam. Stalno nosi taj svoj mobilni sa sobom, nikad se ne odvaja od njega, ni kad spava ni kad jede, nikad. I stalno mu je na vibraciji. Sumnjiv mi je nešto. Malo mi fali da mu počnem preturati po džepovima.

– Osim tog mobilnog – ima li kakvih drugih sumnjivih tragova – upita Goga. – Ne znam na šta misliš? – Mislim na klasiku – trag ruža na košulji, miris parfema, hitni neodgodivi poslovi subotom naveče, mobilni zaboravljen na poslu, u autu i sl…? – Pa nema. – rekoh. – Onda se ne moraš brinuti – kaže Goga i odmahne rukom. Nakon godina i godina s onim mojim, magistrirala sam simptome prevare. Tvoj ne vara.
– Kako znaš? – Tako. Nije taj tip. Znam.

Ali kako, pomislila sam. Ipak nosi onaj svoj mobilni posvuda. Ima i lozinku na njemu. I noću ga isključuje. – Štedi bateriju, kaže Goga. – Bolje bi mu bilo da čuva ovaj naš brak, baterije se mogu kupiti na svakom ćošku. – Štedi bateriju, kad ti kažem – ponovi Goga. Čuješ li me – muževi poput tvog jednostavno ne švrljaju.

Pod jedan, tvoj muž ima korektan odnos sa svojom majkom. A to puno govori. Muškarci koji su ljuti na svoje majke, ili jednostavno nisu u dobrim odnosima sa svojim majkama – vrlo vjerovatno ne poštuju ni svoje rođene žene. I kad-tad – počeće trčati za suknjama. Ali tvoj nije takav i koliko znam, dobro se slaže sa svojom mamom. Da, dobro, pomislim. I predobro.

Pod dva, tvoj muž nije nesiguran u sebe. Muški to ponekad rade čisto da bi dokazali sebi kako još nisu za bacanje. Čak i kad gube kosu, ili popiju otkaz na poslu ili se iz bilo kog razloga osjete ugroženima, prevara ih čini ‘muškijima’ u vlastitim očima. Glupost, pomislim. Čista glupost. Kad bi žene varale svaki put kad nisu sigurne u svoj izgled, svoju frizuru, liniju, haljinu, šminku – ovaj bi svijet bio pun prevarenih muškaraca.

Pod tri – nastavi Goga – tvoj muž nije narcisoidan. Samo nezreli, razmaženi muškarci varaju. Oni žene posmatraju kao objekat. Plus misle kako mogu raditi sve što požele. Svaka koja misli da ih može promijeniti – debelo se vara. Oni se ne žele mijenjati.

Uz to, tvoj je dobar, nema strašnih poroka. Ne pije, ne puši, nema kockarskih dugova, ne ide po kladionicama, i što je najvažnije – nije šarmantan. Nije uspio šarmirati nikoga u tvojoj okolini. Ni mene, ni tvoju mamu, ni tvoju tetu, nikoga.

– Nije tačno, pobunim se. Moja baka ga voli. – Dušo, tvoja baka ima devedeset godina i voli svakoga ko joj odzdravi dobar dan. To se ne računa. OK, ovaj tvoj je uglađen, ali nije šarmantan. Ako znaš šta hoću da reći. Nema taj X faktor.

I što je najvažnije – nije moćan. Nema položaj. Nije na poziciji niti će ikad biti. Moć je moćan afrodizijak, a Vlado se već godinama ne miče iz onog svoje kancelarije. I nema službeni auto i nije političar i nije javna osoba, ne pojavljuje se na viđenim mjestima i šanse da nešto napravi od svog života su ravne nuli.

Dobro. Dakle, moj muž je potpuni promašaj. Voli svoju mamu, ne podnosi alkohol i završiće kao mlađi referent u penziji. Skoro da mi ga je žao. I mene s njim. Jedna ljubavnica bi nam dobro došla. Da malo protrese stvari. Mislim, zašto da moj bude najgori…?!

– Duda, rekao je. – Mislim da mi se smiješi napredovanje. – Stvarno…? Pa i krajnje je vrijeme bilo. Jesi li javio mami? – Nisam, nešto mi ide na živce u posljednje vrijeme. – Tvoja mama…? Na živce…? Tebi…? – Dudo… ne čini ti se da ćelavim? – Ma ne, dušo, super si, sve je OK., imaš visoke zaliske, to je normalno. – Kuda ćeš? – Idem uplatiti listić. – Sad…? – Pa sad, šta onda? I svratiću do posla, mislim da sam zaboravio mobilni.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.