Kako bolje organizovati i planirati svoje vrijeme i redukovati stres?

by | 31 Januara, 2022

Danijela Jokić Vaislay, life coach, u drugoj kolumni za www.ljepotaizdravlje.ba odgovara na pitanja kako bolje organizovati i planirati svoje vrijeme i redukovati stres?

Stres i nedostatak vremena za rad na svojim ciljevima i za odmor i brigu za sebe i svom zdravlju su jedna od najćešćih izazova sa kojima se moji klijenti suočavaju i zbog
ćega se odlučuju za rad za life coach-em (životnim trenerom). Prema Merriam-Webster rječniku, stres je “stanje mentalne opterećenosti i brige uzrokovano problemima na poslu ili životu” i “nešto što uzrokuje jaka osjećanja brige i anksionzosti”.

Stres bismo mogli opisati kao osjećaj subjektivne preopterećenosti uslijed prevelikog pritiska. Nerijetko je taj pritisak uzrokovan prevelikom listom obaveza koje moramo do određenog roka odradimo, a nedovoljno vremena za izvršavanje istih. Zbog toga je jedan od najvažnijih koraka ka redukovanju stresa dobra organizacija života i vremena, kako bismo bili produktivniji i imali dovoljno vremena za odmor i aktivnosti koje nas ispunjavaju, relaksiraju i pune energijom.

Kako bolje organizovati i planirati svoje vrijeme i redukovati stres?

#1 Analizirajte kako trošite svoje vrijeme

Analizirate šta vam to nepotrebno oduzima vrijeme? Jesu li to društvene mreže, YouTube, TV, prepun e-mail inbox sa newsletter-ima koje redovno ne pregledate, neorganizovana dokumentacija, neorganizovane datoteke na raučunaru, pretrpane police?

#2 Eliminišite, delegirajte, automatizujte i organizujte

Odredite kako možete redukovati vrijeme koje trošite na neproduktivne aktivnosti. Koje aktivnosti možete delegirati drugima? Od koga možete zatražiti pomoć?

Možete li bolje organizovati svoj radni i životni prostor, tako da vam je lakše pronaći potrebnu dokumentaciju, pomagala za rad, kozmetičke preparate, odjevne predmete, namirnice za kuhanje, potrepštine za čišćenje, i sl?

Pročitajte i… Pisanje dnevnika za uspjeh i sreću

Šta možete eliminisati što vam oduzima dragocjeno vrijeme (na primjer, odjaviti se sa newsletter-a koje redovno ne čitate)? Koja vas druženja više ne ispunjavaju? Kojim biste aktivnostima mogli reći “ne”, kako biste imali više vremena za stvari koje vas zaista ispunjavaju?

Šta možete automatizovati, šta vam oduzima vrijeme? Možete li plaćati račune online? Možete li investirati u neku bolju opremu ili software, koji će vam pomoći da budete produktivniji u radu?

#3 Koristite planere i podsjetnike

Postavljanje ciljeva za dan i planiranje vremena je jedna od aktivnosti koja je čak i mojim najzauzetijim klijentima, koji su bilo pod jako velikim stresom, pomogla da pojednostave svoj život i bolje organizuju svoje vrijeme.

kako bolje organizovati i planirati svoje vrijeme

Foto: Michaela via Pexels

Dobar planer vam može mnogo pomoći u planiranju vremena, a danas se mogu kupiti i multifunkcionalni planeri, koji imaju i funkciju i mini dnevnika, s predviđenim rubrikama za postavljanje ciljeva, pozitivne afirmacije i motivacione citate, pisanje zahvalnosti, praćenje unosa vode, sati sna i fizičke aktivnosti za dan i sl. Pomozite sebi u organizaciji i planiranju vremena elektronskim ili printanim planerom, Google kalendarom, post-it podsjetnicima, ili podsjetnicima na vašem telefonu.

#4 Kombinujte aktivnosti na zabavan način

Jedna moja klijentica, koja je bila CEO i imala jako malo vremena na raspolaganju je željela da provodi više vremena s kćerkom, a ujedno i da bude više fizički aktivna. Tokom life coaching sesije, došli smo do rješenja da sa kćerkom redovno igra tenis. To joj je pomoglo da se, nakon dugo vremena i bezbroj neuspjelih pokušaja, bavi fizičkom aktivnošću, kao i da se zbliži s kćerkom i uživa u igranju tenisa.

tenis slobodno vrijeme

Foto: Patrick Case via Pexels

Na sličan način, možete i vi kombinovati i planirati aktivnosti. Na primjer, ako želite da provodite više vremena u prirodi i s djecom i/li partnerom, te da budete fizički aktivniji, možete planirati nedjeljom zajednički izlet u prirodu, zajedničko planinarenje, ili vožnju biciklima i sl. Možete s prijateljicama otići u saunu, ili u šetnju parkom, umjesto na kafu. Možete slušati audio knjigu ili podcast-e dok šetate, vozite automobil, ili tokom pospremanja doma.

#5 Planirajte vrijeme za relaksaciju i wellness

Provodite više vremena u prirodi, dekorišite svoj dom zelenim biljkama i svježim cvijećem. Kreirajte od svog doma oazu relaksacije, sa opuštajućim mirisima esencijalnih ulja, svijećama, dekicama, kristalima… Praktikujte mindfulness. Meditirajte, barem pet minuta dnevno, ili ujutro.

Pročitaje i… Redukujte stres – najbolje aplikacije za smanjenje anksioznosti

Stres se često akumulira u našem tijelu i uzrokuje ukočenost mišića, koje često nismo ni svjesni. Opustite svoje tijelo na kraju dana toplom kupkom, vježbama disanja i istezanja, yogom, pilatesom, ili ručnim masažerom. Neka vam vaše zdravlje i wellness budu prioritet. Neka vam prioritet bude odlazak na masažu, u saunu, pedikir, na plivanje, ili nešto drugo što vam pomaže da se duboko opustite.

Ako imate neke životne izazove i probleme koji vam uzrokuju mnogo stresa, potražite stručnu pomoć terapeuta, profesionalnog savjetodavca, ili life coach-a, kako biste ih riješili i kako vam ne bi više bili stresor u životu. Vaše vrijeme, kao i vaše zdravlje je previše dragocjeno da biste iz dana u dan živjeli u “stanju mentalne preopterećenosti”.


Autorka teksta je Danijela Jokić Vaislay. Danijela je od ranog djetinjstva imala interes za psihologiju i lični rast i razvoj, a nakon što su joj yoga i spiritualna učenja pomogla u ličnoj transformaciji u ranim dvadesetim, osjetila je želju da svoja znanja i iskustva podijeli i sa drugim ljudima. Danijela je tokom studija pokrenula blog o vegetarijanstvu, koji je ubrzo postao jedan od najpopularnijih blogova ovog nichea na Balkanu. Nakon završenog studija žurnalistike, Danijela se preselila u Delhi sa svojim mužem Indijcem, gdje je dvije godine radila kao online freelance pisac na temu vegetarijanstva i zdravog životnog stila i završila edukaciju za Life Coacha – njen posao iz snova. Kao life coach, Danijela pomaže ženama da promijene i pojednostave svoje život, redukuju stres, te ojačaju osjećaj sopstvene vrijednosti, samopouzdanje i ljubav prema sebi. Svoja iskustva u radu sa ženama internacionalno objedinila je u knjizi “Ja Vrijedim”, koja je objavljena i na engleskom jeziku pod nazivom Self Worth.

Više o Danijeli i njenom radu možete pročitati
na stranici: www.danijelajokicvaislay.com
Instagramu: danijela_lifecoach
Facebook: danijelajv

ljepotaizdravlje.ba

nortonrsx / iStock via Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.