Kako motivisati sebe da budemo fizički aktivniji

by | 10 Juna, 2022
Kako motivisati sebe da budemo fizički aktivniji

Danijela Jokić Vaislay, life coach, u novoj kolumni za www.ljepotaizdravlje.ba odgovara na pitanje kako motivisati sebe da budemo fizički aktivniji?

Jedna od stvari na koju se mnogi moji klijenti žale je da im je teško održati motivaciju da budu redovno fizički aktivni i u čemu im kao life coach često pomažem. U ovoj kolumni podijeliću s vama savjete kako da sebe motivišete da budete fizički aktivniji i održite disciplinu za redovnu fizičku aktivnost.

Promijenite svoj mindset

Ostvarenje svakog našeg cilja umnogome zavisi od našeg mindset-a (načina razmišljanja i sklopa uvjerenja koja imamo). Mnogi moji klijenti su “fizičku aktivnost” asocirali sa negativnim predodžbama i emocijama (umor, bol, napor, dosadu, osjećaj srama zbog viška kilograma i tromosti u teretani krcatoj vitkih ljudi…) što im je izazivalo veliki otpor ka vježbanju. Kada osjećamo otpor prema nečemu ili strah od nečega, onda podsvjesno tražimo izgovore i prokrastiniramo, kako bismo izbjegli osjećaj nelagode i bol asociranu s tim iskustvom, te se tako sabotiramo u ostvarenju našeg cilja.

Pročitajte i… Kako uvećati samopoštovanje?

Vezivanje pozitivnih asocijacija za fizičku aktivnost (vježbanje) može nam mnogo pomoći u procesu motivacije. Mnogim mojim klijentima pomoglo je to što su termin “vježbanje” zamijenili terminom “gibanje” ili “kretanje”. To im je pomoglo da u svom umu kreiraju pozitivniju sliku o fizičkoj aktivnosti i umanje podsvjesni otpor ka istoj.

Fitness

Foto: Andrea Piacquadio via Pexels

Umjesto na negativne aspekte fizičke aktivnosti (bol, umor, napor…) preusmjerite svoj fokus na pozitivne dobrobiti iste i ono što želite dugoročno postići (vitalnost, fleksibilnost, bolje zdravlje, jačanje samodiscipline, uvećanje samopouzdanja, učenje nove aktivnosti, atraktivniji izgled…). To će vam pomoći u trenucima kada osjećate otpor ka fizičkoj aktivnosti.

Praktikujte fizičku aktivnost koja najviše odgovara vama

Ako odaberete fizičku aktivnost koju volite i koja najviše odgovara vama, biće vam mnogo lakše da dugoročno održite motivaciju i disciplinu. Ako osjećate mučninu i želucu i na samu pomisao na odlazak u teretanu ili na trčanje, bice vam jako teško ustrajati u redovnoj fizičkoj aktivnosti. Postoje mnogo načina da budete fizički aktivni (plivanje, ples, šetnja, igranje tenisa, yoga, pilates, vožnja bicikla, rolanje, časovi samoodbrane ili učenje neke borilačke vještine…) koji vama možda više odgovaraju i koji bi vam bili mnogo zanimljiviji i uzbudljiviji.

Pročitajte i… Kako se nositi s negativnim kritikama i odbijanjem?

U zavisnosti od vremena koje imate na raspolaganju i šta je dostupno u mjestu u kojem boravite, odaberite vrstu fizičke aktivnosti koja će vam umjesto “bola i napora” predstavljati užitak, novi hobi, ili vid relaksacije. Mnogi moji klijenti bili su mnogo motivisaniji da idu na ples, plivanje ili igranje tenisa, nego u teretanu ili na trčanje, što im je dugoročno pomoglo da ustraju fizičkoj aktivnosti i da u istoj – uživaju.

Planirajte vrijeme za fizičku aktivnost

Često svojim klijentima napomenem da “ako [nešto] nije planirano, neće biti ni odrađeno”. Kada prokrastinirao s nečim, vrlo lako možemo pasti u zamku odgađanja te aktivnosti za “sutra”, ili “neki drugi dan”. Kada imamo planirano vrijeme za fizičku aktivnost, to će nam ne samo pomoći u tome da pobijedimo prokrastinaciju, već će nam takođe pomoći i u tome da vrijeme koje smo planirali imamo slobodno za našu fizičku rutinu.

Pročitajte i… Kako pozitivnim afirmacijama uvećati samopouzdanje?

Ako nemate mnogo vremena na raspolaganju, možete inkorporirati fizičku aktivnost u druge aktivnosti. Jedna moja klijentica, koja je bila CEO i imala vrlo malo vremena na raspolaganju, željela je da provede više vremena sa svojom kćerkom, kao i da bude fizički aktivnija. Došli smo do rješenja da sa kćerkom igra tenis. Neki moji klijenti koristili su vrijeme tokom poslovnih putovanja za plivanje u bazenu u hotelima u kojima su odsjedali. Ako volite putovati na izlete, možete se pridružiti nekom planinarskom društvu (i ujedno biti fizički aktivniji i upoznati nove ljude), ili ako vam treba više relaksacije, možete početi praktikovati yogu (i ujedno biti i redovno fizički aktivni).

tenis

Dmytro via Pexels

Potražite pomoć i podršku koja vam je potrebna

Ako vam je teško da sami održite disciplinu i motivaciju za redovnu fizičku aktivnost, potražite pomoć stručnjaka koji vam može u tome pomoći (osobni trener, life coach…). Takođe, možete podijeliti sa svojim prijateljima i članovima porodice da želite biti fizički aktivniji i zamoliti ih da vas u tome podrže. Na primjer, možete delegirati dio svojih obaveza djeci ili suprugu, kako biste imali vremena za svoju fizičku rutinu, ili se možete dogovoriti da umjesto izlaska u shopping mall, na ručak, ili na kafu, sa svojim prijateljicama odete na plivanje, u šetnju parkom, ili na izlet u prirodu.

Ne morate biti sami u procesu. Potražite pomoć koja vam je potrebna u ostvarenju vaših ciljeva, kako biste ih ostvarili lakše i brže. Imajte na umu da ćete vremenom, kako budete redovno upražnjavali fizičku aktivnost, steći nove navike i sve zavoljeti fizičku aktivnost i da će se vaša motivacija prirodno uvećavati. Važno je da ustrajete na početku i da pobijedite otpor koji vas sabotira u procesu.


Autorka teksta je Danijela Jokić Vaislay. Danijela je od ranog djetinjstva imala interes za psihologiju i lični rast i razvoj, a nakon što su joj yoga i spiritualna učenja pomogla u ličnoj transformaciji u ranim dvadesetim, osjetila je želju da svoja znanja i iskustva podijeli i sa drugim ljudima. Danijela je tokom studija pokrenula blog o vegetarijanstvu, koji je ubrzo postao jedan od najpopularnijih blogova ovog nichea na Balkanu. Nakon završenog studija žurnalistike, Danijela se preselila u Delhi sa svojim mužem Indijcem, gdje je dvije godine radila kao online freelance pisac na temu vegetarijanstva i zdravog životnog stila i završila edukaciju za Life Coacha – njen posao iz snova. Kao life coach, Danijela pomaže ženama da promijene i pojednostave svoje život, redukuju stres, te ojačaju osjećaj sopstvene vrijednosti, samopouzdanje i ljubav prema sebi. Svoja iskustva u radu sa ženama internacionalno objedinila je u knjizi “Ja Vrijedim”, koja je objavljena i na engleskom jeziku pod nazivom Self Worth.

Više o Danijeli i njenom radu možete pročitati
na stranici: www.danijelajokicvaislay.com
Instagramu: danijela_lifecoach
Facebook: danijelajv

ljepotaizdravlje.ba

Prostock-Studio / iStock via Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.