Kako prevladati emocionalno prejedanje?

by | 15 Februara, 2022
Kako prevladati emocionalno prejedanje

Danijela Jokić Vaislay, life coach, u novoj kolumni za www.ljepotaizdravlje.ba odgovara na pitanje kako prevladati emocionalno prejedanje?

Emocionalno prejedanje se definiša kao “vrsta jedenja kojom se potiskuju ili ublažavaju negativne emocije poput stresa, ljutnje, straha, dosade, ili usamljenosti” (prema definiciji Mayo Clinic). Ako ste pokušavali da izgubite kilograme već duže vrijeme, ili da se hranite zdravije, ali niste u tome ustrajali i uspjeli, moguće je da je podsvjesni uzrok tome emocionalno prejedanje.

Emocionalno prejedanje – uzroci i obrazac ponašanja

Mojim klijenticama, koje bi željele da izgube tjelesnu težinu, davala bih praktičnu vježbu da vode dnevnik hrane i emocija, petnaest dana, kako bi mogle prepoznati da li postoji veza između određenih emocije i hrane koju konzumiraju. Nerijetko bi se, nakon analiziranja njihovog dnevnika hrane i emocija mogla jasno vidjeti veza, to jeste “obrazac” emotivnog prejedanja.

Pročitajte i… Kako bolje organizovati i planirati svoje vrijeme i redukovati stres?

Na primjer, neke od klijentica bi jele određene slatkiše kada bi imale stresan dan, ili nakon svađe s partnerom. Neke klijentice bi se prejedale samo radnim danima, kada bi išle na posao koji ne vole. Neke žene bi posegnule za kolačima, ili nekom drugom vrstom hrane koju je pravila njihova majka kad su bile mlađe, za “utjehu” kada bi bile tužne (kao da su nesvjesno željele utjehu i “zaštitu” svojih majki, koju su dobijale kao djeca).

Da li je emocionalno prejedanje vid samokažnjavanja?

Emotivno prejedanje može biti i vid samokažnjavanja, kojem je okidač ljutnja na sebe i mržnja prema sebi.

Neke moje klijentice, koje su bile alergične ili intolerantne na gluten i sl, kažnjavale bi sebe velikim konzumiranjem hrane za koje su bile svjesne da sadrži gluten ili kikiriki, nakon čega bi imale veoma jake bolove u stomaku i druge simptome intolerancije (koji bi bili bolni i neugodni). Ovo bi se samokažnjavanje dešavalo tako što bi (nakon što su one propustile da odu na vježbanje, napravile nešto “loše”, ili nešto “nesavršeno” odradile) one osjetile “nekontrolisan” poriv ka toj hrani. Svjesno bi to bio poriv za pastom s glutenom ili visokokaloričnom hranom, no nesvjesno bi to bio poriv za samokažnjavanjem u vidu fizičkog bola i neugodnih simptoma nakon konzumiranja hrane koju ne podnose dobro.

Emocionalno prejedanje kao “gradnja štita”!

Ponekad se emotivnim prejedanjem, koje uzrokuje prekomjerno povećanje tjelesne težine, gradi svojevrsnu vrsta “štita” oko sebe (osoba se podsvjesno “ogradi” viškom kilograma). Tako, neke žene podsvjesno, “štitom” od viška kilograma, “odbijaju” potencijalne nove partnere (vjerujući da izgledajući tako neće nikome biti dovoljno atraktivne), kako bi izbjegle ponovno razočaranje i emotivnu bol, koju su iskusile u prethodnim ljubavnim vezama. Neke žene “održavaju” prekomjernu tjelesnu težinu zbog podsvjesnog straha od toga da bi njihov partner, kada bi one bile “vitke i atraktivne” bio previše ljubomoran i da bi to “ugrozilo” njihovu vezu. Okidač emotivnom prejedanju mogu biti i osjećaj krivice, usamljenost, tuga nakon gubitka voljene osobe, te potisnuta emocija ili trauma s kojom nismo dovoljno spremni da se suočimo.

Pročitajte i… Pisanje dnevnika za uspjeh i sreću

Ako mislite da bi razlog vašem emotivnom prejedanju mogla biti neka trauma koju ste iskusili u prošlosti, toksična veza, podsvjesni strahovi, nezadovoljstvo svojim životom ili poslom kojim se bavite, bilo bi dobro da potražite pomoć life coach-a, psihologa ili psihoterapeuta.

Kako prevladati emocionalno prejedanje?

Kada osvijestite razlog za emocionalno prejedanje, možete redovnom praksom osvijestiti i emotivne porive za hranom, te utrenirati sebe da jedete svjesnije. Mnogim mojim klijenticama pomoglo je, nakon analize dnevnika emocija i hrane (kada bi osvijestile zašto im se i kada pojedina vrsta hrane traži) praktikovanje mindfulness–a (svjesnog jedenja), tako što bi sebe upitale, kada dobiju “nekontrolisani” poriv za određenom hranom:

“Zašto ja ovo jedem?”

“Zašto se meni ova hrana sada jede?”

Kada dobijete poriv za nekom hranom, pokušajte osvijestiti kako se u tom trenutku osjećate, te prije nego počnete jesti napravite nekoliko vježbi relaksacije, istezanja, ili usporenog disanja, nakratko prošetajte, popijte čašu vode, praktikujte mindfulness, ili odradite kratku meditaciju, a tek onda posegnite za hranom koja vam se tražila. Vjerovatno će poriv za tom hranom biti slabiji, ili ga više nećete ni osjećati.

Važno je da radite na iscjeljenju i osvještavanju emocija i podsvjesnih strahova ili obrazaca ponašanja koje su do emocionalnog prejedanja i dovele. U tome vam može pomoći rad sa dobrim terapeutom, savjetodavcem, ili life coachem. U osvještavanju i iscjeljenju potisnutih i bolnih emocija takođe vam može pomoći svjesno i usporeno jedenje, pisanje dnevnika, EFT (Tehnika Emocionalnog Oslobađanja), kreativno izražavanje, te praktikovanje mindfulnessa.

Imajte na umu da će emocionalno prejedanje prestati tek onda kada osvijestite emotivne i podsvjesne “okidače”, zbog kojih posežete za određenom hranom, te iscijelite emocije koje su uzrok emotivnom prejedanju.


Autorka teksta je Danijela Jokić Vaislay. Danijela je od ranog djetinjstva imala interes za psihologiju i lični rast i razvoj, a nakon što su joj yoga i spiritualna učenja pomogla u ličnoj transformaciji u ranim dvadesetim, osjetila je želju da svoja znanja i iskustva podijeli i sa drugim ljudima. Danijela je tokom studija pokrenula blog o vegetarijanstvu, koji je ubrzo postao jedan od najpopularnijih blogova ovog nichea na Balkanu. Nakon završenog studija žurnalistike, Danijela se preselila u Delhi sa svojim mužem Indijcem, gdje je dvije godine radila kao online freelance pisac na temu vegetarijanstva i zdravog životnog stila i završila edukaciju za Life Coacha – njen posao iz snova. Kao life coach, Danijela pomaže ženama da promijene i pojednostave svoje život, redukuju stres, te ojačaju osjećaj sopstvene vrijednosti, samopouzdanje i ljubav prema sebi. Svoja iskustva u radu sa ženama internacionalno objedinila je u knjizi “Ja Vrijedim”, koja je objavljena i na engleskom jeziku pod nazivom Self Worth.

Više o Danijeli i njenom radu možete pročitati
na stranici: www.danijelajokicvaislay.com
Instagramu: danijela_lifecoach
Facebook: danijelajv

ljepotaizdravlje.ba

Deagreez / iStock via Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.