Danijela Jokić Vaislay: Kako uvećati samopouzdanje?

by | 17 Marta, 2022
kako uvecati samopouzdanje

Danijela Jokić Vaislay, life coach, u novoj kolumni za www.ljepotaizdravlje.ba odgovara na pitanje kako uvećati samopouzdanje?

Samopouzdanje se definiše kao “povjerenje u svoje sposobnosti, kvalitete i rasuđivanje”. Iz same definicije samopouzdanja, možemo uvidjeti da je samopouzdanje, baš kao što to i sama riječ kaže “pouzdanje” (povjerenje) u  sebe. Jedno od najčešćih pitanja koje dobijam kao Life Coach je kako uvećati samopouzdanje.

Kako uvećati samopouzdanje?

Slijede koraci koji vam u tome mogu pomoći:

Jačanje osjećaja sopstvene vrijednosti

Gradivni blokovi samopouzdanja su osjećaj sopstvene vrijednosti, samodisciplina, samopoštovanje i pozitivna slika o sebi (engl. self image). Ukoliko smatramo da nismo dovoljno vrijedni i dovoljno dobri, to se jako negativno odražava na naše samopouzdanje. Ne možemo vjerovati u sebe, ako ne vjerujemo da smo dovoljno dobri, vrijedni (ljubavi, uspjeha, obilja…), stručni, inteligentni, ili sposobni.

Mnogi popularni programi i tehnike za uvećanje samopouzdanja fokusiraju se (isključivo) na govor tijela i komunikacijske vještine, no pravo samopouzdanje dolazi iz naše nutrine. Kada vrednujemo sebe, poštujemo sebe, vjerujemo u sebe, te uz to poradimo na našim komunikacijskim vještinama, onda ne samo da ćemo moći dobro iskomunicirati zašto bi nas neko trebao odabrati, platiti, ili angažovati, već ćemo prirodno da zračimo samouvjerenošću.

Izgradnja samodiscipline

Izgradnja samodiscipline je važna kako bismo imali pozitivnu sliku o sebi i vjerovali u sebe. Ako kontinuirano započinjete projekte, dijete, ili zadatke u kojima nikada ne ustrajete, vremenom ćete izgubiti poštovanje za sebe i vjeru u sebe (da bilo što možete odraditi do kraja, postići, ili naučiti).

Crvena i crna odjeća

Različita istraživanja otkrila su da nošenje odjeće crne i crvene boje može pomoći da se osjećamo samouvjerenije, te da drugim ljudima djelujemo samouvjerenije i atraktivnije u crvenoj boji, a “ozbiljnije” i “profesionalnije” u crnoj boji. Važno je da nosite odjeću u kojoj se osjećate dobro u vezi sebe, imajući na umu prigodu na koju idete i kod oblačenja.

Neverbalna komunikacija i uspravno držanje

Imati dobro i uspravno držanje također je važno da se osjećamo samouvjereni. Nošenje cipela sa visokim potpeticama može pomoći u tome, kada nam treba “brzi efekat”, jer nam automatski popravlja držanje.

Dugoročno, praktikovanje bilo koje fizičke aktivnosti koja nam pomaže da istežemo, ispravimo i ojačamo leđa (poput yoge, pilatesa, plivanja) mnogo može pomoći u tome da izgradimo uspravno i “samouvjereno” držanje tijela.

Pročitajte i… Kako zavoljeti sebe i svoje tijelo i osjećati se dobro u svojoj koži

Preporučujem da pročitate knjigu “Definitivni vodič za govor tijela” (Barbara i Alan Pease) te počnite praktikvati neke od “moćnih položaja tijela” koji će vam pomoći da izgledate  amouvjerenije. Važno je poznavati povratnu spregu između tijela i našeg uma i emocija.  koliko vam je tijelo zgrčeno i “skupljeno”, koliko god da se “mentalno” trudili, teško će vam  iti osjećati se samouvjereno.

EFT i NLP tehnike

Ukoliko vas uhvati jaka trema pred javni nastup, prezentaciju, ili govor, može vam pomoći  ekoliko minuta vježbi usporenog disanja, tokom kojih ćete praviti duboke izdahe, kao kada  sjetite osjećaj olakšanja. To, podsvjesno, našem mozgu signalizira da je okruženje “sigurno” i  da se možemo opustiti. Druge tehnike koje vam mogu mnogo pomoći su EFT (Tehnika  mocionalnog Oslobađanja), poznata i kao “tapkanje” i NLP.

Izlazak iz vaše zone komfora

Važno je naglasiti da što više budete sebe izlagali svojim strahovima od socijalne interakcije,  avnog nastupa, govora pred kamerama, govorenja pred većim brojem ljudi, prodajnih poziva  li prezentacija, s vremenom će vaše samopouzdanje eksponencijalno rasti.

Pročitajte i… Kako prevladati emocionalno prejedanje?

Pozitivan dijalog o  sebi i samoosnaživanje

Samokriticizam može dugoročno narušiti naš osjećaj sopstvene vrijednosti, kao i samopouzdanje, te je stoga samoosnaživanje, izgovaranje i pisanje afirmacija, prakticiranje suosjećanja i osvještavanje negativnog dijaloga kojeg imamo o sebi, u ovom procesu jako važno.

Rad sa life coach-em ili terapeutom

Rad sa dobrim life coach-em ili terapeutom može vam mnogo pomoći da ojačate osjećaj sopstvene vrijednosti, pobijedite prokrastinaciju i izgradite bolju samodisciplinu, prevladate samokriticizam i perfekcionizam i uvećate samopouzdanje i samopoštovanje.

Razlog zašto se proces uvećavanja samopouzdanja naziva “izgradnja samopouzdanja” (engl.  confidence building), je taj što se samopouzdanje gradi, kao i mišići, kontinuiranim  vježbanjem. Što više budete radili na sebi i svojim ciljevima, te “vježbali” i trenirali svoje  ržanje, govor tijela, govorničke vještine, javno nastupanje, vještine pregovaranja, prodaje i/ili marketinga svojih proizvoda ili usluga, fizičku aktivnost kojom se bavite (ples, yoga, borilačke vještine, body building), hobi koji praktikujete, ili novi jezik koji učite – vaše samopouzdanje će rasti.


Autorka teksta je Danijela Jokić Vaislay. Danijela je od ranog djetinjstva imala interes za psihologiju i lični rast i razvoj, a nakon što su joj yoga i spiritualna učenja pomogla u ličnoj transformaciji u ranim dvadesetim, osjetila je želju da svoja znanja i iskustva podijeli i sa drugim ljudima. Danijela je tokom studija pokrenula blog o vegetarijanstvu, koji je ubrzo postao jedan od najpopularnijih blogova ovog nichea na Balkanu. Nakon završenog studija žurnalistike, Danijela se preselila u Delhi sa svojim mužem Indijcem, gdje je dvije godine radila kao online freelance pisac na temu vegetarijanstva i zdravog životnog stila i završila edukaciju za Life Coacha – njen posao iz snova. Kao life coach, Danijela pomaže ženama da promijene i pojednostave svoje život, redukuju stres, te ojačaju osjećaj sopstvene vrijednosti, samopouzdanje i ljubav prema sebi. Svoja iskustva u radu sa ženama internacionalno objedinila je u knjizi “Ja Vrijedim”, koja je objavljena i na engleskom jeziku pod nazivom Self Worth.

Više o Danijeli i njenom radu možete pročitati
na stranici: www.danijelajokicvaislay.com
Instagramu: danijela_lifecoach
Facebook: danijelajv

ljepotaizdravlje.ba

PeopleImages / iStock via Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.