Kako zavoljeti sebe i svoje tijelo i osjećati se dobro u svojoj koži

by | 1 Marta, 2022
Kako zavoljeti sebe

Danijela Jokić Vaislay, life coach, u novoj kolumni za www.ljepotaizdravlje.ba odgovara na pitanja kako zavoljeti sebe i svoje tijelo i kako se osjećati dobro u svojoj koži?

Negativna slika o svome tijelu dugoročno može biti uzrok, kako osjećaju nedovoljne sopstvene vrijednosti i manjku samopouzdanja i ljubavi prema sebi, kao i poremećajima u ishrani. Naredne prakse mogu vam pomoći da zavolite sebe i svoje tijelo i osjećate se bolje u svojoj koži:

Kako zavoljeti sebe?

Osvijestite i promijenite negativan dijalog o sebi

Važno je da osvijestimo negativne misli i riječi koje mislimo ili govorimo o sebi, poput: “Ja sam debela, ružna, nesmotrena, nisam dovoljno…” i zamijenimo ih pozitivnim, kako nam ne bi narušavalo samopouzdanje i osjećaj sopstvene vrijednosti.

Praktikovanje mindfulness-a (prisutnosti u trenutku), kao i zapisivanje negativnih misli koje mislimo ili izgovaramo o sebi može nam pomoći u ovome. Pisanje dnevnika takođe može nam pomoći, jer pisanjem naših misli možemo da osvijestimo negativan dijalog koji vodimo sa sobom i koliko smo samokritični. Donesite odluku da ćete umjesto samokritike praktikovati samoosnaživanje (pišite i izgovarajte pozitivne afirmacije, ohrabrujte sebe, oprostite sebi kada pogriješite, podignite sebe kada padnete).

Praktikujte zahvalnost

Prisjetite se koliko možete biti zahvalni na svome tijelu. Zahvaljujući vašem tijelu možete se kretati, plesati, šetati, voziti automobil, plivati, baviti se sportom ili yogom, izraziti svoju kreativnost, pisati, slikati, kuhati, nekoga zagrliti, hodati, slušati, gledati prelijepe prizore i izlaske i zalaske sunca…

Brinite se o sebi i pravite dobre izbore za sebe

Kada volimo sebe i svoje tijelo, želimo se brinuti o njemu, pružiti mu najbolju moguću njegu, te najbolje preparate za njegu kože. Kada volimo sebe, prioritet nam je zdravlje naše kože i kose, kada donosimo bilo kakve izbore o našem izgledu. Daćemo prioritet odlasku dermatologu, ili na pregled kose (jer volimo svoju kožu i želimo da bude zdrava). Potražićemo pomoć stručnjaka, ako osvijestimo da se emocionalno prejedamo. Željećemo da kupimo najzdraviju hranu koju si možemo priuštiti i netoksičnu kozmetiku.

Pročitajte i… Kako prevladati emocionalno prejedanje?

Kada volimo sebe, praktikovaćemo neku vrstu kretanja tijela zbog toga što nam je prioritet zdravlje i gipkost, a ne (jedino) vitkost. Kada volimo sebe i svoje tijelo, biraćemo hranu koja je najbolja za nas i zdravije opcije, a različite “dijete” zamijeniti dugotrajnom i pozitivnom promjenom prehrambenih navika, koju činimo iz želje da budemo zdraviji i vitalniji, imamo više energije i bolje se osjećamo. Iako možemo ne biti “zadovoljni” time kako nešto na našem tijelu izgleda, sebe prihvatamo sa svojim “nesavršenostima” i volimo svoje tijelo takvo kakvo jeste.

Standardi ljepote su socijalno iskonstruisani i nerealni

Uvidjela sam koliko su standardi ljepote socijalno iskonstruisani kad sam prvi put otputovala u Indiju, gdje je ideal ljepote “svijetla koža” (engl. fairness). Ljudi su se divili mojoj svijetloj koži i govorili kako sam “lijepa kao Boginja” i “svijetla kao Mjesec”.

Ono što me je najviše šokiralo bilo je da Indijke koriste kreme i preparate za posvjetljavanje kože, od kojih neki sadrže i hidgrogen-peroksid kao komponentu! U Indiji mi je veliki izazov da pronađem odgovarajuću kremu za moju kožu, jer skoro sve sadrže neku “fairness formulu”.

Ne samo u Indiji, već je i u brojnim drugim azijskim zemljama svijetao ten “ideal ljepote”. Žene na Istoku troše mnogo novaca za posvjetljivanje tena, kao što na Zapadu žene troše mnogo novaca za potamnjivanje tena. Ako pogledamo “ikone” ljepote iz prošlosti, možemo uvidjeti i da su se trendovi ljepote mijenjali tokom decenija.

Moderna tehnologija omogućila je photoshop kao i različite filtere za fotografije koje su standarde ljepote učinile nerealnijima, a nerijetko zaboravljamo i to da su ljepotice iz magazina, sa modnih pista, ili holivudskih filmova (sa kojima se poredimo) provele sate u rukama profesionalaca i stilista. Možda ste i sami primijetili kako žene koje poznajete izgledaju prekrasno na dan svog vjenčanja u raskošnoj haljini, nakon nekoliko sati profesionalnog šminkanja i friziranja.

Radite na jačanju osjećaja sopstvene vrijednosti

Negativna slika o našem tijelu može dovesti do samokritike, srama, te čak i mržnje prema sebi i svome tijelu, što može (jako) narušiti naš osjećaj sopstvene vrijednosti i samopouzdanje. U tom slučaju, potrebno je da radite na jačanju osjećaja sopstvene vrijednosti, a u tome vam može vam mnogo pomoći rad sa dobrim life coach-em ili psihoterapeutom.

“Načinom na koji volite sebe učite druge ljude kako da vas vole” (Rupi Kaur)


Autorka teksta je Danijela Jokić Vaislay. Danijela je od ranog djetinjstva imala interes za psihologiju i lični rast i razvoj, a nakon što su joj yoga i spiritualna učenja pomogla u ličnoj transformaciji u ranim dvadesetim, osjetila je želju da svoja znanja i iskustva podijeli i sa drugim ljudima. Danijela je tokom studija pokrenula blog o vegetarijanstvu, koji je ubrzo postao jedan od najpopularnijih blogova ovog nichea na Balkanu. Nakon završenog studija žurnalistike, Danijela se preselila u Delhi sa svojim mužem Indijcem, gdje je dvije godine radila kao online freelance pisac na temu vegetarijanstva i zdravog životnog stila i završila edukaciju za Life Coacha – njen posao iz snova. Kao life coach, Danijela pomaže ženama da promijene i pojednostave svoje život, redukuju stres, te ojačaju osjećaj sopstvene vrijednosti, samopouzdanje i ljubav prema sebi. Svoja iskustva u radu sa ženama internacionalno objedinila je u knjizi “Ja Vrijedim”, koja je objavljena i na engleskom jeziku pod nazivom Self Worth.

Više o Danijeli i njenom radu možete pročitati
na stranici: www.danijelajokicvaislay.com
Instagramu: danijela_lifecoach
Facebook: danijelajv

ljepotaizdravlje.ba

Deagreez / iStock via Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.