Psihološki aspekti čitanja knjiga

by | 29 Marta, 2016

Prekomjerni stres jedan je od odlika brzog života današnjice, pred kojim mnogi dižu ruke u neznanju kako da mu stanu na kraj. Rijetki su oni koji nađu vremena za čitanje knjige umjesto uzimanja bensedina, jer njime dobijaju brzi ali kratkoročni efekat – odlaganje problema i bijeg iz realiteta.

Fotografija0299

Pasionirani ljubitelji čitanja znaju da knjiga može imati i terapeutesko dejstvo. Psiholozi u svom terapijskom radu koriste biblioterapiju kao metod za poboljšanje zdravlja kroz čitanje odabrane literature, čime se pomaže ne samo u oslobađanju od stresa, već i u podizanju raspoloženja. Pojedina zapadna istraživanja pokazuju da je čitanje brži način opuštanja i od slušanja muzike, ali i od šetnje. Tako psiholozi preporučuju klijentima tzv. knjige samopomoći – ali odabrane, s obzirom na to da upravo u ovoj oblasti vlada pandemija beskorisnih, laički napisanih i štetnih knjiga. Eksperti iz ove oblasti kažu da knjiga nije samo onaj “najbolji prijatelj”, već je i lijek za dušu i psihu. Otuda se nameće pitanje kako nas liječi knjiga, ali i kome, pod kojim uslovima ona može biti efikasno sredstvo zdravstvene samopomoći.

Značaj čitanja knjiga se ogleda u tome što osobi pomaže da uvidi da nije usamljena, smanjuje stigmatizaciju, ukazuje na različite načine rješavanja problema, oslobađa od emotivnog pritiska i olakšava im da govore o svom problemu. Osim toga, čitanjem knjiga stiče se samopouzdanje i smanjuje napetost, što ljudima pruža mogućnost konstruktivnijeg i kreativnijeg načina rešavanja problema. Čitanjem knjige osoba prolazi kroz nekolicinu kognitivnih procesa. Ona može da se identifikuje sa likovima iz knjige, u liku neke bliske osobe prepoznaje sebe ili neko vlastito iskustvo, što izaziva različite emocije. Često preispituje životna i moralna načela, svoje ponašanje i postupanje u određenim životnim situacijama, upoređuje ih sa ponašanjem likova iz djela, što utiče na promjenu njenih stavova, razrješenje dilema i nedoumica. Djeleći emocije sa likom iz djela, osoba može da doživi emocionalno pražnjenje, rasterećenje i olakšanje. Uživljavajući se u djelo i ono što proživljavaju književni likovi, osoba postaje svjesna svog unutrašnjeg konflikta ili konflikta sa drugim ljudima, što predstavlja prvi korak ka razrješenju tog problema. Ali ne samo to! Knjiga vrlo dobro zna da nas oraspoloži i često nasmije.

Tamara Ivanović, dipl. psiholog, REBT & ACT psihoterapeut pod supervizijom

Psihološko savjetovanje “Equilibrium”
tel: +38765607132
e-mail: [email protected]
web: http://www.equilibrium.ba/

Komentar(1)

  1. Tatjana kaže:

    Odlican clanak! Veoma edukativan!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.