Šta je life coach i kako vam rad s njim može pomoći?

by | 28 Marta, 2022
sta je life coach i kako vam rad s njim moze pomoci

Danijela Jokić Vaislay, life coach, u novoj kolumni za www.ljepotaizdravlje.ba piše o tome šta je life coach i kako vam rad s njim može pomoći…

Prema Meeriam-Webster rječniku, life coach je “savjetnik koji pomaže ljudima da donesu odluke, postignu ciljeve i riješe probleme.” Thomas J. Leonard smatra se “ocem” life coachinga. Thomas je bio finansijski planer po profesiji, no u ranim 80-im je počeo asistirati svojim klijentima i u tome da žive ispunjeniji život. Tokom svog života, napisao je šest knjiga o coachingu, a 1994. osnovao je Internacionalnu Coaching Federaciju (International Coaching Federation), koja je vodeća globalna organizacija u poboljšanju standarda za coaching industriju.

Razlika između life coachinga i psihoterapije

Life Coach je profesionalno osposobljena osoba koja ljudima pomaže da maksimiziraju svoj potencijal, postave i postignu svoje ciljeve, uvećaju samopouzdanje, redukuju stres, promijene svoj život na bolje i žive ispunjenijim životom.

Pročitajte i… Kako uvećati samopouzdanje?

“Psihoterapeut je stručnjak koji se bavi liječenjem duševnih poremećaja psihološkim metodama liječenja. Najčešće se radi o psihijatrima koji su se posebno edukovali za liječenje psihološkim metodama (a koji uz ove tehnike mogu propisivati i lijekove), ili o psiholozima (koji međutim ne mogu propisivati lijekove jer nisu ljekari, te nisu za to edukovani).”

Life coach (životni trener) radi s ljudima koji su mentalno zdravi, a koji žele postići više u životu, biti sretniji, ispunjeniji i uspješniji, ostvariti svoje ciljeve i napraviti pozitivne životne promjene, ili donijeti važne životne odluke.

Prema Forbes magazinu, osnovne razlike između life coachinga i psihoterapije su:

  • Psihoterapeuti imaju pacijente, a life coach-evi klijente
  • Psihoterapeuti se fokusiraju na prošlosti pacijenta da bi pronašli uzroke problema, dok se life coachevi fokusiraju na sadašnjost (gdje se klijent trenutno nalazi u svome životu i šta želi) i budućnost
  • Life coachevi su tu da podrže klijenta u ostvarivanju njegovih ciljeva, ne da ga “liječe”

Kako vam rad sa life coachem može pomoći?

Oprah Winfrey je izjavila da je jedan od razloga zašto je postigla uspjeh koji je postigla to što je radila sa Life Coachem (Martha Beck) više od 20 godina. I drugi vrlo uspješni ljudi, među kojima su Chuck Liddell, Andre Agassi, Nia Long, Serena Williams, Hugh Jackman i Leonardo DiCaprio, izjavili su je jedan od razloga njihovog profesionalonog uspjeha kao i osjećaja veće ispunjenosti u privatnom životu, bio rad sa life coachem.

Pročitajte i… Kako zavoljeti sebe i svoje tijelo i osjećati se dobro u svojoj koži

Statistike Američkog Društva za trening i razvoj pokazale su da se vjerovatnoća postizanja cilja poveća sa 50% na 95% kada osoba ima coach a, ili mentora koji će je bodriti i pomoći joj da pretvori svoj cilj u stvarnost. “Rad sa Life Coachem može pomoći osobi ne samo da postigne ciljeve, već i da uveća sveopštu dobrobit, te umanji stres i anksioznost” (rezultati su psihološke studije, koju je sproveo dr Anthony Grant, na Školi za psihologiju na Sydney Univerzitetu).

Unapređenje kvaliteta života

Life coach može ljudima pomoći da reprogramiraju limitirajuća uvjerenja o sebi koja ih sabotiraju i uvećaju samodisciplinu, samopoštovanje i samopouzdanje, da se osjećaju sretniji i ispunjeniji, da donesu važne životne odluke (poput odluke o preseljenju u drugi grad ili državu, odabira karijere, sklapanja braka, pravljenja tranzicije u karijeri, odabira karijere ili univerziteta…), da jasno definišu i postave svoje ciljeve i da naprave konkretan akcioni plan kako da ih ostvare, da steknu jasnoću šta je to što oni zaista žele u životu, da održe motivaciju za ostvarivanje svojih ciljeva i pobijede prokrastinaciju, da bolje organizuju svoje vrijeme i redukuju stres, da naprave bolji balans između poslovnog i privatnog života i uvećaju produktivnost, da prevladaju samokriticizam, perfekcionizam i impostor sindrom, kao i da ostvare svoje ciljeve, otključaju svoj puni potencijal i spoznaju svoje kvalitete.

Rad sa dobrim life coachm, psihologom ili psihoterapeutom može vam mnogo pomoći u unapređenju kvalitete vašeg života. U ovim turbulentnim vremenima, više nego ikada potrebno je da se fokusiramo na naše mentalno zdravlje i da odredimo jasne prioritete u životu, kako bismo redukovali stres, bili mentalno jači i mogli kretati kroz život uspješnije.


Autorka teksta je Danijela Jokić Vaislay. Danijela je od ranog djetinjstva imala interes za psihologiju i lični rast i razvoj, a nakon što su joj yoga i spiritualna učenja pomogla u ličnoj transformaciji u ranim dvadesetim, osjetila je želju da svoja znanja i iskustva podijeli i sa drugim ljudima. Danijela je tokom studija pokrenula blog o vegetarijanstvu, koji je ubrzo postao jedan od najpopularnijih blogova ovog nichea na Balkanu. Nakon završenog studija žurnalistike, Danijela se preselila u Delhi sa svojim mužem Indijcem, gdje je dvije godine radila kao online freelance pisac na temu vegetarijanstva i zdravog životnog stila i završila edukaciju za Life Coacha – njen posao iz snova. Kao life coach, Danijela pomaže ženama da promijene i pojednostave svoje život, redukuju stres, te ojačaju osjećaj sopstvene vrijednosti, samopouzdanje i ljubav prema sebi. Svoja iskustva u radu sa ženama internacionalno objedinila je u knjizi “Ja Vrijedim”, koja je objavljena i na engleskom jeziku pod nazivom Self Worth.

Više o Danijeli i njenom radu možete pročitati
na stranici: www.danijelajokicvaislay.com
Instagramu: danijela_lifecoach
Facebook: danijelajv

ljepotaizdravlje.ba

tumsasedgars / iStock via Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.