Pjesma “Despacito” nominovana za hit godine za Grammy 2018!

nov 29, 2017 Video dana

Planetarno popularna pjesma “Despacito” nominovana je za Grammy kao pjesma godine.

Foto: ScreenShot

Cover ove pjesme uradio je i Justin Bieber s kojim je 16 sedmica držao rekord i nalazio se na vrhu Billboardove liste s blizu 4 mlijarde pregleda.

Na MTV dodjeli muzičkih nagrada pjesma ”Despacito” Luisa Fonsija i Daddyja Yankeeja bila je odbačena zbog nominacije u posljednjem trenutku, međutim, zbog velikog broja negodovanja, Grammy se ”smilovao” i nominovao ovu pjesmu koja će, prema svemu sudeći, biti najslušanija ove godine.

“Despacito” je snimljen više puta, a kombinacija latino ritma i komercijalnosti je takođe jedan od razloga koji je ovu pjesmu proslavio kao hit godine.

Posljednje nominovane pjesme za Grammy s latino ritmom bile su Santanaina “Smooth” i pjesma Rickyja Martina “Livin ‘La Vida Loca”. Pobjedu je odnijela pjesma ”Smooth” koja je bila na engleskom, a ne hit Rickyja Martina (“Livin ‘La Vida Loca”) na španskom jeziku. Kada je riječ o “Despacitu”, španski jezik prevladava u svakom coveru pa i u Bieberovom.

To je pozitivno, ne samo zbog toga što španski jezik postaje prepoznatljiv u Americi i šire, već je to zapravo dokaz da muzika nema granice.

Prva pjesma na stranom jeziku koja je dobila Grammy nagradu za hit godine bila je “Nel Blu Dipinto Di Blu (Volare)” Domenica Modugna (1959.).

Od tada izvođači koji često ne snimaju pjesme na engleskom jeziku ne budu nominovani u glavnu kategoriju za dodjelu Grammyja. Čak je i u Shakirinom hitu “Hips Don't Lie” s Wyclefom (2000.), jednom od najvećih globalnih hitova, preovladavao engleski jezik.

Međutim, 17 godina kasnije “Despacito” je postao planetarno poznata i prihvaćena pjesma. Iako je riječ o “španskom hitu”, on neće biti kratkotrajnog vijeka jer ima “zarazan” latino ritam s prizvukom reggea i repa, što je prihvatljivo većini ljudi.

IZVOR: KLIX.BA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.