Michelin chef u Sarajevu – Mario Mandarić preuzima restoran Amber

by | 14.11.2025
Michelin chef u Sarajevu - Mario Mandarić preuzima restoran Amber

Michelinov kuhar Mario Mandarić preuzima restoran Amber u hotelu Apeiro i donosi Sarajevu novo kulinarsko poglavlje ispunjeno inovacijom, elegancijom i vrhunskim degustacijama.

Sarajevo je oduvijek imalo dušu – onu toplu, slojevitu i neodoljivo autentičnu. A od ove jeseni, glavni grad Bosne i Hercegovine dobija novi sjaj i to onaj gastronomski.

U luksuznom okrilju hotela Apeiro, restoran Amber ulazi u potpuno novo poglavlje pod vodstvom šefa kuhinje koji već nosi ono najpoželjnije kulinarsko priznanje današnjice: Michelinovu zvjezdicu. Njegovo ime? Mario Mandarić – kreativac, perfekcionista i kuhar čiji se rad prepoznaje po istančanom osjećaju za estetiku, emociju i savremene tehnike.

Mario Mandarić preuzima Amber i uvodi grad u Michelin eru

Pažljivo osmišljen rebranding restorana Amber više je od vizuelnog osvježenja – to je konceptualna renesansa prostora koji teži eleganciji, čistim linijama i sofisticiranom užitku. Novi identitet prati i novi pristup kuhinji: spoj lokalnih priča i globalnih standarda, tradicije i modernizma, domaćih sastojaka i umjetničke vizije.

Michelin chef u Sarajevu - Mario Mandarić preuzima restoran Amber

Privatna arhiva

Michelin chef u Sarajevu - Mario Mandarić preuzima restoran Amber

Privatna arhiva

Od 15. novembra, ljubitelji vrhunske gastronomije imat će priliku doživjeti ekskluzivno degustacijsko veče novog jelovnika koji potpisuje upravo Mandarić . Očekuje se jedinstveno iskustvo u kojem se spajaju tradicija i savremena kulinarska filozofija, autentični lokalni sastojci, sofisticirane tehnike i umjetnički pristup svakom tanjiru.

Mario Mandarić: kreativac koji pomjera granice

Mandarić, koji iza sebe ima impresivan profesionalni put i Michelinovu reputaciju koja ga prati, nije krio oduševljenje Sarajevom: „Sarajevo ima nevjerovatan potencijal, bogatu gastronomsku tradiciju i publiku koja zna prepoznati kvalitet. Moj cilj je da kroz Amber donesem svježinu, kreativnost i da zajedno pomjerimo granice gastronomije u Sarajevu.“

Michelin chef u Sarajevu - Mario Mandarić preuzima restoran Amber

Privatna arhiva

Michelin chef u Sarajevu - Mario Mandarić preuzima restoran Amber

Privatna arhiva

Njegov dolazak nije samo pojačanje – to je korak naprijed za cijelu scenu visokog kulinarstva u Bosni i Hercegovini.

Sarajevo kao nova tačka na kulinarskoj mapi regije

Uz Amber, Mandarić će kreirati i meni za Sans Cesse Bistro, novi koncept koji odlikuje opušteniji, ali jednako kvalitetan pristup svakodnevnoj gastronomiji. Riječ je o prostoru koji obećava da će postati favorit za urbanu publiku koja traži modernu hranu, ali bez formalnosti fine dininga.

Michelin chef u Sarajevu - Mario Mandarić preuzima restoran Amber

Privatna arhiva

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Amber Dining Experience (@amber_sarajevo)

Dolazak Michelinovog kuhara u Sarajevo je poruka da grad postaje nezaobilazna destinacija savremenog gastronomskog turizma. Nema sumnje, Mandarićev potpis i Amberovo novo poglavlje donose energiju koja obećava budućnost u kojoj će se o Sarajevu pričati daleko izvan granica regiona.

Rezervacije su otvorene, a broj mjesta – kako se i očekuje – ograničen!

ljepotaizdravlje.ba

Privatna arhiva