Najbolja ljetna poslastica: Domaći sladoled na štapiću

by | 23.06.2025
Najbolja ljetna poslastica: Domaći sladoled na štapiću
Domaći sladoled na štapiću je zabavan i jednostavan način da se bar malo riješite vrućine.
Berina Kapa, naša food kolumnistica, na jedinstven način donosi recepte koje sama kreira, prateći plan ishrane prilagođen autoimunoj bolesti s kojom se bori već godinama. Njeni recepti su uvijek zdravi, kreativni i jednostavni za pripremu, a uz to odišu autentičnošću i ljubavlju prema hrani.

Domaći sladoled na štapiću 

Ova ledena poslastica vraća uspomene na djetinjstvo te rashlađuje tokom najtoplijih dana. Pravljenje je jednostavno i svakako mnogo bolja opcija od kupovine nekih vještački obogaćenih sladoleda koje biste pronašli u trgovini.

Pravljenje sladoleda na štapiću kod kuće je kreativna aktivnost za cijelu porodicu. Korištenjem svježih, cijeđenih sokova možete napraviti zdrave poslastice bez dodavanja šećera ili umjetnih aroma.

Danas su na tržištu dostupni razni kalupi za sladolede koje bi svako domaćinstvo trebalo da ima. Nabavite kalup po želji i isprobajte recept za citrusni sladoled u nastavku.

Najbolja ljetna poslastica: Domaći sladoled na štapiću

Sastojci za domaći sladoled na štapiću:

Sastojci za 4 sladoleda:
4 veće narandže
4 veća limuna
50 gr borovnica ili zamrznutih ribizli
Agava ili med kao zaslađivač po želji

Priprema:

Iscijedite narandže, a potom limun i ostavite sokove u zdjelicama. Dodajte malo agava sirupa ili meda.
Pripremite kalupe za sladoled. U 2 kalupa sipajte narandžin, a u preostala 2 limunov sok. Sokove možete i pomiješati po želji. Dodajte u kalupe bobice borovnica ili zamrznutih ribizli za bogatiji sadržaj sladoleda, a i ljepši izgled.

Kalupe za sladoled ostavite u zamrzivač 3-5h ili preko noći.Na ovaj način, sok od citrusa će pružiti ukusnu i kiselkastu ljetnu poslasticu i omogućiti da preskočite dodavanje rafiniranih šećera.

Najbolja ljetna poslastica: Domaći sladoled na štapiću

ljepotaizdravlje.ba

Berina Kapa