Kako pravilno jesti sjemenke suncokreta

by | 13 Marta, 2025
Kako pravilno jesti sjemenke suncokreta

Sjemenke suncokreta mnogima izazivaju sjećanja na uživanje u grickanju tokom utakmica bejzbola i piknika – i jednako su zabavne i ukusne za konzumiranje kod kuće.

Međutim, osim kao užina, sjemenke u obliku suze su vrlo svestran sastojak koji se može koristiti za dodavanje teksture i ukusa jelima, bilo da pripremate desert ili glavno jelo. U nastavku ćemo podijeliti savjete stručnjaka o svemu što treba da znate o sjemenkama suncokreta, od toga kako ih oguliti, do savjeta za kupovinu, pripremu i uživanje u ovim hrskavim zrncima.

Nathan Lyon, kuhar, autor knjiga i domaćin emisije A Lyon in the Kitchen na Discovery Health
Maya Brown, instruktorka kuharstva na Auguste Escoffier School of Culinary Arts
Christiane Matey, MSHS, RDN, LDN, ABAAHP, kuhar, nutricionista i osnivač Mint Nutrition

Kupovina sjemenki suncokreta

Neooguljene: Kada se sjemenke suncokreta prodaju sa ljuskama, one se nazivaju neooguljenim ili s ljuskom. Tehnički, moguće je pojesti neke od ovih ljuski i preživjeti, ali to se ne preporučuje. Ljuske suncokreta treba ukloniti prije nego što pojedete sjemenke, kaže Nathan Lyon, kuvar, autor i domaćin emisije A Lyon in the Kitchen.

Ako planirate uživati u sjemenkama suncokreta kao užini i ne smeta vam da uklonite ljuske, neooguljene sjemenke mogu biti dobar izbor. Međutim, ako želite da ih koristite u receptima, bolje je kupiti oguljene sjemenke jer je vađenje ljuski sa velikog broja sjemenki vremenski zahtjevno.

Oguljene: Sjemenke suncokreta koje se prodaju bez ljuski nazivaju se oguljenim ili jednostavno sjemenkama suncokreta.

“Oguljene sjemenke suncokreta su odlične ako ih želite uključiti u recepte i preskočiti glavobolju oko uklanjanja ljuski”, kaže Maya Brown, instruktorka na Auguste Escoffier School of Culinary Arts.

Postoje različite vrste oguljenih sjemenki suncokreta:

  • Sirove vs. pržene: Oguljene sjemenke suncokreta mogu biti sirove ili pržene. Proces prženja poboljšava orašast ukus i hrskavu teksturu sjemenki. Međutim, ako želite sami da ih pržite i začinite, najbolje je da krenete sa sirovim sjemenkama, savjetuje Brown.
  • Slane vs. neslane: Kada se sjemenke suncokreta prže, mogu biti pripremljene sa ili bez soli, kao i orašasti plodovi. So komplementira orašast ukus sjemenki, čineći ih ukusnim snackom. Međutim, već pripremljene slane sjemenke često imaju visok nivo natrijuma, napominje Lyon – pa, ako brinete o unosu natrijuma, birajte neslane i dodajte so po svom ukusu. “To je prednost jer možete dodati so po svom ukusu”, kaže Lyon.
@natureboyfitness Reply to @uh.dhai About 17g! The fats are healthy for you! #natureboyfitness #pejjy #what100calorieslookslike #sunflowerseeds #100calories #calories ♬ Sunflower – Spider-Man: Into the Spider-Verse – Post Malone & Swae Lee

Kako jesti sjemenke suncokreta

Sjemenke suncokreta možete uživati na mnogo načina, poput drugih sjemenki i orašastih plodova. Evo nekoliko ukusnih načina za konzumaciju:

  • Pečene u granole: Ukus i tekstura sjemenki suncokreta savršeno se uklapaju u domaće granole.
  • Kao preljev za ovsene pahuljice i druge žitarice za doručak: Pržene slane sjemenke suncokreta su ukusne na ovsenoj kaši, musliju ili žitaricama, posebno u kombinaciji sa svježim ili suhim voćem. “Orašasti, slani ton je zabavan kontrast slatkoći voća i dodaje predivnu hrskavu teksturu”, kaže Lyon.
  • Na avokado tostovima i sendvičima: Orašasti hrskavi okus ide odlično uz kremasti avokado.
  • Kao slatki užitak: Dodajte u orašasto-sezonski biskvit za slano-slatki snack.
  • U salatama: Sjemenke suncokreta dodaju interesantnu teksturu salatama, bilo da su hladne ili tople.
  • Sa supom: Pokušajte ukrasiti supu od bundeve prženim sjemenkama suncokreta za iznenađujući ukus.
  • U smutijima: Zahvaljujući orašastim ukusima, sjemenke suncokreta se savršeno uklapaju u smutije. Pokušajte ih blendirati sa sastojcima koji dobro idu uz orašaste plodove, poput čokolade, banana, zobi i kokosovog mlijeka.
  • Kao zamjena za kikiriki maslac: Sjemenke suncokreta su odlična zamjena za kikiriki.
  • U pestu: Kada pravite domaći pesto, sjemenke suncokreta mogu biti povoljnija zamjena za pinjole.
  • Kao premaz za proteine: Samljevene sjemenke suncokreta, bilo same ili pomiješane sa prezlama, mogu biti ukusan premaz za proteine. Probajte ih sa lososom, piletinom ili tofujem.
  • Pomiješane u pečenju: Sjemenke suncokreta su odličan izbor za korištenje u hljebovima i drugim pečenim proizvodima.
  • Posute po sladoledu: Ako volite slatko-slane ukuse, pospite svoj sladoled prženim i slanim sjemenkama suncokreta. Posebno su ukusne sa čokoladnim sladoledom, kako preporučuje Brown.

Kako oguliti sjemenke suncokreta

Postoji nekoliko načina da ogulite sjemenke suncokreta kod kuće. Najbolja metoda zavisi od toga koliko vremena (i truda) želite uložiti u uklanjanje ljuski.

  • Sa zubima: “Klasičan način da ogulite sjemenke suncokreta je pomoću zuba,” dijeli Christiane Matey, nutricionista i osnivač Mint Nutrition. (Napomena: Nisu svi stomatologi saglasni sa ovom metodom, pa se preporučuje da se posavjetujete sa svojim stomatologom prije nego što počnete.)

    1. Stavite neooguljenu sjemenku suncokreta u usta.
    2. Pomoću zuba primijenite nježan pritisak na ljusku i slomite je. Ovo će omogućiti da sjemenka izađe.
    3. Ispjucajte ljusku i pojedite sjemenku.
  • Sa oklagijom: Ako želite zaštititi svoje zube ili želite oguliti više sjemenki odjednom, koristite oklagiju. Pratite ove korake:

    1. Stavite papirni ubrus ili čisti kuhinjski ubrus na ravnu površinu i stavite sjemenke na njega.
    2. Prođite oklagijom po sjemenkama, primjenjujući lagani pritisak da ih slomite.
    3. Također možete preklopiti ubrus i lagano udariti sjemenke oklagijom.
  • U pećnici: “Prženje sjemenki je odličan način da dodate ukus i uklonite ljuske,” kaže Matey. Slijedite ove korake:

    1. Stavite sirove sjemenke suncokreta u zdjelu.
    2. Prelijte ih maslinovim uljem i dobro promiješajte.
    3. Začinite po ukusu solju. Dodajte druge začine po želji (čili u prahu, paprika, sušeni začini).
    4. Rasporedite sjemenke na papir za pečenje.
    5. Pecite na 165°C 8-10 minuta, uz miješanje na pola vremena, dok ne postanu blago pržene.

Kako skladištiti sjemenke suncokreta

Najbolje mjesto za skladištenje sjemenki suncokreta je u čistoj, hermetički zatvorenoj posudi na hladnom, suvom i tamnom mjestu, kaže Brown. Idealan je prostor poput ostave ili ormarića daleko od kuhinjskih aparata.

Kada su pravilno pohranjene, sirove sjemenke suncokreta traju oko dva do tri mjeseca na sobnoj temperaturi, kaže Brown. Pržene, slane sjemenke traju oko godinu dana. Ako se čuvaju u frižideru, rok trajanja će biti nešto duži.

Znakovi pokvarenih sjemenki suncokreta

Prvi znak pokvarenih sjemenki suncokreta je loš miris, kaže Brown. Miris koji je užegao, kiselkast ili intenzivan ukazuje na to da su masti počele da se kvare i da nisu bezbjedne za konzumaciju. Ako ne možete odmah da osjetite miris, prvo protresite sjemenke, savjetuje Matey. To će pomoći da se oslobode loši mirisi, ako postoje. Takođe, možete okusiti sjemenke kako biste vidjeli imaju li gorak okus, dodaje Matey. “Ako su kisele ili gorke, to znači da nisu dobre za čuvanje,” kaže ona.

Što se tiče vizuelnih znakova? “Kako sjemenke postaju starije, mogu razviti plavičasto-sivu nijansu, što znači da su pokvarene,” napominje Brown. Također, ako se pojavi vidljiva plijesan, to je znak da ih treba baciti, kaže Matey.

@drsammiami Healthy snacking: Sunflower seed kernels! #health #healthylifestyle #snacks #healthysnacks #sunflowerseeds ♬ Motivational Background Music – 331Music

ljepotaizdravlje.ba

Luis Echeverri Urrea/Getty Images Plus