Zdravi kolač od 3 sastojka za zimske dane
Donosimo zdravi kolač od 3 sastojka inspirisan savjetima nutricionistkinje Amele Ivković O'Reilly, savršen za svaku priliku Tražite brz i jednosta...
Otkrijte kako napraviti napuljsku pizzu i njene tajne: tanko tijesto, svježa mozzarella i paradajz sos. Jednostavan recept za autentični italijanski užitak
Napuljska pizza, simbol italijanske kuhinje, jedno je od jela koje ne zahtijeva mnogo da bi bilo savršeno. U njenoj jednostavnosti krije se prava čarolija, a istovremeno predstavlja vrhunski okus koji je osvojio svijet.
Pizza, koja potiče iz napuljskog regiona, jedan je od najpoznatijih kulinarskih proizvoda u Italiji. Ova pizza, koja nosi naziv Margherita, a koja se na najbolji način priprema upravo u Napulju, poznata je po svojoj tankoj korici, kvalitetnim sastojcima i vrsnoj tehnici pripreme. Ako ste ikada imali priliku probati pravu napuljsku pizzu, sigurno ćete se složiti da njeno savršenstvo leži u jednostavnosti i visokokvalitetnim, svježim namirnicama.
U nastavku donosimo recept za napuljsku pizzu sa svim trikovima koji će vam pomoći da i kod kuće doživite pravi napuljski ugođaj.
1. U malo mlake vode izmrvite svjež kvasac i dodajte kašičicu šećera. Ostavite da odstoji na stranici, dok se kvasac ne podigne i aktivira.
2. U posebnoj posudi prosijte brašno, dodajte so, a zatim dodajte pjenu od kvasca. Dodajte malo maslinovog ulja i ostatak vode, pa sve dobro sjedinite. Mijesite dok ne dobijete gipko i glatko tijesto. Pokrijte krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu oko pola sata.
3. Kada se tijesto udvostruči, razvucite ga na željenu veličinu, najbolje što je tanje moguće, kako bi pizza imala onu prepoznatljivu napuljsku tanku i hrskavu koricu. Ako želite da pizza bude još hrskavija, možete je ostaviti da odmara još 20 minuta.
4. Zagrijte rernu na 250 stepeni.
5. Na razvučeno tijesto nanesite tanki sloj paradajz sosa, a zatim pospite sa tanko isječenom moccarellom. Ako volite jači okus, možete dodati sitno isjeckani bijeli luk ili bijeli luk u prahu.
6. Pecite pizzu u prethodno zagrejanoj rerni sedam minuta, dok se sir ne istopi i korica ne dobije zlatnu boju.
7. Kada je pizza pečena, izvadite je iz rerne i dodajte svježe isjeckan bosiljak. Poslužite dok je još vruća i uživajte!
Iako postoje mnogi različiti toping za pizzu, napuljska pizza je najpoznatija po svojoj jednostavnosti – paradajz, moccarella i nekoliko listova svježeg bosiljka. Ponekad manje zaista znači više.
Napuljsku pizzu pečemo na vrlo visokoj temperaturi kako bi se tijesto brzo ispeklo i dobilo onu savršenu hrskavu teksturu. Idealno bi bilo da imate kamen za pečenje pizze, jer on omogućava ravnomjerno pečenje na visokoj temperaturi.
Najvažniji element napuljske pizze je korištenje svježih i kvalitetnih sastojaka. Možete primijetiti da se za napuljsku pizzu koristi paradajz sos od svježeg paradajza, bez konzervansa i aditiva. Svježa moccarella daje pizzi bogatiji okus i sprječava da pizza postane “vodenasta”.
Za najbolju teksturu tijesta preporučuje se korištenje brašna namijenjenog za pizzu, koje će dati tijestu laganost i pahuljastost.
Priprema napuljske pizze kod kuće može biti izuzetno zabavan i ukusan proces, a najvažnije je da ne zaboravite na jednostavnost. S nekoliko kvalitetnih sastojaka, vaš će dom mirisati kao prava napuljska pizzerija!
Pogledajte jedan od video recepata za famoznu napuljsku pizzu koji ima više od četiri miliona pregleda na TikTok-u.
@debo_gateaux 🇮🇹 Pizza napolitaine de folie 🇮🇹 La recette : – 500g de farine ( idéalement farine Italienne «di grano tenero tipo 00 ») sinon de la T45 – 350g d’eau tiède ( à adapter selon le type – 1,5g de levure fraîche ou 0,85g de levure sèche instantanée – 12g de sel – de la semoule fine pour étaler la pâte. Tu dissous la levure ( fraîche ou sèche) dans l’eau, tu ajoutes la farine progressivement, le sel et tu pétris la pâte 10 min. Tu la boules et tu la laisses reposer 15 min à couvert. Tu la pétris à nouveau 1 à 2 min et tu laisses reposer 15 min. Tu répètes l’opération une 3e fois. Au total : 3 x 15 min de repos . Tu boules la pâte et tu la laisses fermenter au réfrigérateur 12h à 48h (24h pour moi). Tu dégazes la pâte et tu fais 3 pâtons d’environ 250g. Tu boules chaque pâton et tu laisses reposer 2h a couvert à température ambiante. Tu formes la pizza comme sur la vidéo à l’aide de semoule fine et tu la mets en cuisson 3 à 4 min à 350 degrés ou environ 10 min a 250 degrés ( idéalement avec une pierre réfractaire que tu auras laisser dans le four pendant le préchauffage) Je te mets le lien de mon four à pizza et celui de la grille : https://amzn.to/457n31b https://amzn.to/47otYVr Merci à Enjoy 🍕 pizzanapolitana#pizze#pizzanapolitaine#italianfood#pizza#pizzalover#pateapizza#foodlover#recettefacile#recipe#foodies#recettetiktok#tiktokfood
Zummolo, MarianVejcik, riccardocignostudio/iStock/Getty Images Plus