Mikrozelene biljke: Tajna okusa i zdravlja na vašem tanjiru

by | 28 Aprila, 2025
Mikrozelene biljke: Tajna okusa i zdravlja na vašem tanjiru

Mikrozelene biljke danas su prisutne gotovo svuda – od modernih restorana do pijaca i supermarketa. Ove minijaturne biljke nisu samo pune okusa već su i prave nutritivne bombe. 

François Payard je kuhar treće generacije, koji je radio u nekim od najpoznatijih svjetskih restorana, uključujući Le Bernardin i Daniel u New Yorku.

Šta su mikrozelene biljke?

Mikrozelene biljke su marketinški naziv za kategoriju mladih, nježnih i jestivih sorti povrća i začinskog bilja.

“Zamislite ih kao izdanke salatnog povrća ubrane nakon što se razviju prvi listići,” objašnjava kuhar Payard.

Najčešće vrste mikrozelene biljke su mikro brokula, mikro wasabi gorušica, mikro kelj i mikro potočarka. One su veće od klica, ali manje od mladog povrća. Mogu se uzgajati u zatvorenim prostorima u vrlo plitkom sloju zemlje, pa ih mnogi kućni kuhari i profesionalci vole sami uzgajati na prozorskoj dasci kako bi uvijek imali svježe biljke pri ruci.

Kakvog su okusa mikrozelene biljke?

Mikrozelene biljke imaju okus koji podsjeća na mlado lisnato povrće. Njihov okus često odražava biljku iz koje bi odrasle. Obično se konzumiraju sirove, a njihov blagi, svježi i blago zemljani okus može dodatno obogatiti jelo koje bi inače moglo biti neutralno.

Važno je napomenuti da ih ne treba koristiti kao zamjenu kada recept zahtijeva određenu količinu kelja ili potočarke; umjesto toga, treba ih posmatrati kao dodatak, poput prstohvata cimeta na vrućoj čokoladi ili kapljice gorkog likera u koktelu.

Nutritivne prednosti

Pored estetske i aromatične vrijednosti, mikrozelene biljke su izuzetno zdrave. Studija Univerziteta Maryland i američkog Ministarstva poljoprivrede iz 2010. godine pokazala je da ove male biljke mogu sadržavati i do 40 puta više hranjivih tvari od svojih potpuno razvijenih verzija.

Naknadna istraživanja su potvrdila ove nalaze, ističući bogatstvo vitamina i minerala u ovako malim količinama. S obzirom na to da ih je vrlo jednostavno konzumirati – šaka mikrozelene biljke je sasvim prihvatljiv međuobrok – nema izgovora da se dodatna doza zdravlja ne doda svakom obroku.

Kako koristiti mikrozelene biljke

“Izuzetno su korisne za dodavanje boje i svježeg okusa jelima,” kaže Payard. “Koristim ih kao ukras za gotovo svako jelo, pa čak i za pića. Sjajne su za začinjavanje supa, za slojeve u sendvičima, za dodatak varivima ili kao miješani sastojak u salatama.”

U njegovom restoranu Southold Social na Long Islandu, mikrozelene biljke ukrašavaju mnoga jela – čak i deserte, kao što je mikro bosiljak na kolačima. Bez obzira pravite li omlet s mikrozeljem za doručak ili želite da vaš složeniji recept dobije dodatnu svježinu, mikrozelene biljke su savršen dodatak.

Njihova svestranost znači da ih možete posuti preko podgrijane pizze, uzeti sa sobom za piknik ili koristiti na domaćem gulašu. Zaista, nema jela kojem mikrozelene biljke ne bi pristajale.

Profesionalni kuhari često koriste pincetu za precizno postavljanje mikrozelene biljke na jelo, ali vama će sasvim dobro poslužiti i čisti prsti. Bilo da nosite jelo na druženje ili ga objavljujete na Instagramu, prstohvat mikrozelene biljke učinit će da sve izgleda i djeluje mnogo sofisticiranije.

Gdje kupiti mikrozelene biljke

Mikrozelene biljke dostupne su u mnogim supermarketima, na pijacama i putem programa lokalne poljoprivrede (CSA). Brzo rastu i lako se obnavljaju, tako da rijetko dolazi do nestašica.

Savjeti za čuvanje

“Najbolje ih je čuvati u zatvorenoj posudi na donjoj polici frižidera,” savjetuje Payard. Mikrozelene biljke obično ostaju svježe tri do pet dana. Potrebno je povremeno provjeravati da ne postanu previše vlažne i ne uvenu.

Zbog svoje nježne strukture nisu pogodne za zamrzavanje. Međutim, ako primijetite da vam ostaju, možete ih iskoristiti za pripremu pesta ili supe koju zatim možete zamrznuti. Naravno, jelo koje nakon odmrzavanja ukrasite svježim mikrozeljem izgledat će i okusiti još bolje.

ljepotaizdravlje.ba

MarynaVoronova/Getty Images Plus