Jednostavni praznični kolačići – brz i ukusan recept koji svi vole
Saznajte kako da napravite najjednostavnije i najukusnije praznične kolačiće s puterom, cimetom i vanilijom. Idealni za sve prilike i spremni za sa...

Jednostavan recept za sočna pileća prsa punjena šampinjonima i prazilukom, uz baršunasti sos od plavog sira. Idealan za brzi, a efektan ručak.
Pileća prsa spadaju među najčešće korištene dijelove piletine: svestrana su, brzo se pripremaju i gotovo uvijek ispadnu odlično. Ipak, često upadnemo u rutinu i spremamo ih na isti način, zaboravljajući da upravo zbog te svestranosti postoje bezbrojne varijante — sve ukusne i uz malo truda i vremena.
Iako se možda ne čini tako, piletina može biti zvijezda i fine kuhinje. To pokazuje i ovaj fantastični recept. Prije početka važno je znati da treba koristiti otvorena (leptir) pileća prsa. To možete uraditi kod kuće ili zamoliti mesara. Zatim na površini napravite plitke ukose rezove u oba smjera tako da nastane „mrežica” — tako se meso opusti i lakše oblikuje.
Za punjenje kuhari koriste vrlo jednostavnu kombinaciju: šampinjone i praziluk. U sezoni gljiva možete posegnuti i za drugim vrstama, npr. vrganjima ili rujnicama (daju izraženiji ukus). Važno je da nadjev na tavi kratko sotirate i ostavite ga prilično suh, kako ne bi razvodnio meso.
Za sos se koristi plavi sir. Ako ne volite tako intenzivan ukus, možete posegnuti za blažom varijantom, nekim punomasnim tvrdim sirom.
Sama kombinacija piletine punjene prazilukom i šampinjonima s plavim sirom preko već je sjajna. Dodatno, u posluženje ide mrkva grubo naribana i kratko sotirana s limunovim sokom i timijanom te fino naribana sirova brokula.
Tako dobijate kompletno jelo s životinjskim proteinima (piletina), vlaknima i vitaminima (povrće) te kalcijem i proteinima (sir) — ukusno, jednostavno i cjenovno pristupačno.
Vadim Agapov/iStock/Getty Images Plus