Pileća prsa punjena šampinjonima i prazilukom sa sosom od plavog sira

by | 11.11.2025
Pileća prsa punjena šampinjonima i prazilukom

Jednostavan recept za sočna pileća prsa punjena šampinjonima i prazilukom, uz baršunasti sos od plavog sira. Idealan za brzi, a efektan ručak.

Pileća prsa spadaju među najčešće korištene dijelove piletine: svestrana su, brzo se pripremaju i gotovo uvijek ispadnu odlično. Ipak, često upadnemo u rutinu i spremamo ih na isti način, zaboravljajući da upravo zbog te svestranosti postoje bezbrojne varijante — sve ukusne i uz malo truda i vremena.

Iako se možda ne čini tako, piletina može biti zvijezda i fine kuhinje. To pokazuje i ovaj fantastični recept. Prije početka važno je znati da treba koristiti otvorena (leptir) pileća prsa. To možete uraditi kod kuće ili zamoliti mesara. Zatim na površini napravite plitke ukose rezove u oba smjera tako da nastane „mrežica” — tako se meso opusti i lakše oblikuje.

Recept: Punjena pileća prsa sa sosom od sira

Za punjenje kuhari koriste vrlo jednostavnu kombinaciju: šampinjone i praziluk. U sezoni gljiva možete posegnuti i za drugim vrstama, npr. vrganjima ili rujnicama (daju izraženiji ukus). Važno je da nadjev na tavi kratko sotirate i ostavite ga prilično suh, kako ne bi razvodnio meso.

Za sos se koristi plavi sir. Ako ne volite tako intenzivan ukus, možete posegnuti za blažom varijantom, nekim punomasnim tvrdim sirom.

Sama kombinacija piletine punjene prazilukom i šampinjonima s plavim sirom preko već je sjajna. Dodatno, u posluženje ide mrkva grubo naribana i kratko sotirana s limunovim sokom i timijanom te fino naribana sirova brokula.

Tako dobijate kompletno jelo s životinjskim proteinima (piletina), vlaknima i vitaminima (povrće) te kalcijem i proteinima (sir) — ukusno, jednostavno i cjenovno pristupačno.

Kako se prave punjena pileća prsa

Sastojci:

  • 2 pileća prsa
  • 3 glavice luka
  • 8 g tapioke
  • 10 ml brendija
  • 40 g plavog sira
  • 100 g šampinjona
  • 50 g brokule
  • 2 mrkve
  • 100 g praziluka
  • 1 limun
  • 200 ml pilećeg temeljca
  • timijan
  • peršun
  • maslinovo ulje
  • so i biber

Priprema:

  1. Nadjev: Sitno nasjeckajte praziluk i šampinjone. U tavi zagrijte malo maslinovog ulja, dodajte praziluk i šampinjone, posolite i pobiberite. Kratko sotirajte da povrće omekša, ali ostane prilično suho. Prebacite u posudu i ostavite po strani.
  2. Prsa: Otvorite pileća prsa i napravite plitke ukose rezove u oba smjera kako biste smanjili tvrdoću mesa i kasnije ih lakše zarolali. Posolite i pobiberite po ukusu.
  3. Sos od sira: Luk sitno nasjeckajte. U drugoj posudi zagrijte malo ulja, dodajte luk i malo soli. Kad postane staklast, ulijte brendi, pileći temeljac i dodajte tapioku. Kuhajte 10–12 minuta (neka lagano ključa).
  4. Nakon toga dodajte plavi sir po ukusu i promiješajte. Kuhajte još koji minut, zatim izmiksajte (štapnim mikserom ili blenderom) do glatke teksture i vratite kratko na vatru da još malo proključa.
  5. Rolovanje: Položite jedna pileća prsa na prozirnu foliju, rasporedite dio nadjeva i čvrsto zarolajte pomoću folije. Ponovite s drugim prsima.
  6. Poširanje: U šerpi s vrelom vodom poširajte oba rolata 15 minuta. Ako ste ostavili kožicu, izvadite ih 4 minute ranije. (Kod prsa s kožicom, možete ih potom kratko zapeći na tavi da dobiju karameliziranu koricu.) Ostavite da odmore.
  7. Povrće za serviranje: Mrkvu naribajte na krupnu stranu ribeža i kratko je sotirajte s malo soka limuna, soli, bibera i svježeg timijana — tek da omekša, ali ostane lagano hrskava. Brokulu naribajte na najfiniju stranu ribeža i ostavite sirovu.
  8. Serviranje: Na dno tanjira stavite sloj sosa od sira, zatim mrkvu, pospite malo fino naribane sirove brokule i dodajte pileća prsa narezana na kolutiće. Po želji prelijte još malo sosa odozgo i pospite svježim peršunom.

ljepotaizdravlje.ba

Vadim Agapov/iStock/Getty Images Plus