
Mikrozelene biljke: Tajna okusa i zdravlja na vašem tanjiru
Mikrozelene biljke danas su prisutne gotovo svuda – od modernih restorana do pijaca i supermarketa. Ove minijaturne biljke nisu samo pune okusa već...
Ako tražite zdraviju verziju klasičnih muffina koja ne sadrži ni jaja ni mliječne proizvode, ovi veganski muffini s borovnicama su idealan izbor.
Savršeno balansirani između slatkog i voćnog, oduševit će vas svojom sočnošću, a priprema je jednostavna i brza. Banane daju prirodnu slatkoću i vlagu, dok borovnice unose svježinu i laganu kiselkastu notu.
Za pripremu je potrebno svega 15 minuta, a ostatak posla prepuštate rerni. Rezultat su zlatno pečeni, mirisni i mekani muffini koji će nestati u trenu.
⅓ šolje otopljenog kokosovog ulja (ili drugog biljnog ulja)
1 šolja bijelog pšeničnog brašna
1 šolja integralnog pšeničnog brašna
2 kašičice praška za pecivo
½ kašičice soli
½ šolje šećera
2 zrele banane (oko ¾ šolje, izgnječene)
1 šolja bademovog mlijeka (ili drugog biljnog napitka), sobne temperature
1 kašičica ekstrakta vanilije
1 šolja svježih borovnica
Po želji: malo krupnog šećera za posipanje prije pečenja
Zagrijte rernu na 220 stepeni. Pripremite kalup za muffine – obložite ga papirnim korpicama ili lagano premažite uljem.
U jednoj zdjeli sjedinite suhe sastojke: bijelo i integralno brašno, prašak za pecivo i so.
U drugoj posudi pomiješajte izgnječene banane, šećer, otopljeno kokosovo ulje, bademovo mlijeko i vaniliju.
Spojite mokre i suhe sastojke i lagano promiješajte – dovoljno da se sve poveže. Ne miješajte previše.
Na kraju umiješajte borovnice.
Rasporedite smjesu u 12 kalupa. Po želji pospite malo krupnog šećera po vrhu za dodatnu hrskavost.
Pecite 18–20 minuta, dok muffini ne dobiju zlatnu boju, a čačkalica izađe čista.
Ostavite ih 5 minuta da se prohlade u kalupu, a zatim ih premjestite na rešetku da se potpuno ohlade.
Ovi muffini su odlični za doručak, užinu ili kao lagani desert. Veganski su, ali tako ukusni da niko neće ni primijetiti da u njima nema jaja ni mlijeka. Praktični su, hranjivi i savršeno prate kafu, čaj ili čašu biljnog mlijeka.
@bromabakery immediately adds blueberries to your grocery list* 🙃 these bakery-style blueberry muffins are one of my favorite “classic” recipes. they’re fluffy, moist, and slightly tangy thanks to Greek yogurt, plus OBVI studded with tons of blueberries. perfect for Easter (which is coming up so soon btw?!) or to jazz up any plain old weekend. recipe in bio! #blueberrymuffin #muffinrecipe #easyrecipe ♬ original sound – Broma Bakery
“>
Azurita/Getty Images Plus