
Benefiti badema – i najbolji način da ih svakodnevno uvrstite u ishranu
Mali, ali moćni – ovi orašasti plodovi prava su nutritivna riznica. Benefiti badema su veliki i zato se trebaju naći u vašoj ishrani. Bademi su iz...
Jednostavno, kremasto i savršeno za brzu večeru tokom sedmice – zapečene špagete s mozzarellom.
Ove zapečene špagete u aromatičnom sosu od paradajza, s mirisnim bosiljkom i rastopljenom mozzarellom, donose toplinu i udobnost na svaku trpezu.
Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme pečenja: 40 minuta
Ukupno vrijeme: 50 minuta
Broj porcija: 4
Krupna morska so
2 konzerve (po 800 g) cijelih oguljenih paradajza
2 kašike maslinovog ulja (ekstra djevičanskog)
2 čehna bijelog luka, zgnječena i oguljena
340 g špageta
2 šolje listova svježeg bosiljka (iz jedne vezice), po potrebi iskidati veće listove
340 g svježe mozzarelle, narezane na komade debljine oko 1,5 cm
1. Priprema paradajza i zagrijavanje rerne:
Zagrijte rernu na 200°C. Stavite veću šerpu posoljene vode da provri. Paradajz iz konzerve grubo isjeckajte — možete ga rukama zgnječiti direktno u činiji, upotrijebiti gnječilicu za krompir, makaze ili kratko izmiksati u multipraktiku. Ne pretvarajte ga u glatki sos; komadići su poželjni.
2. Kuhanje špageta:
Špagete kuhajte samo 5 minuta — treba da ostanu čvrste i skoro sirove. Ocijedite ih i vratite u šerpu.
3. Miješanje sa sosom i sirom:
Dodajte pripremljeni paradajz, izlomljeni bosiljak i polovinu mozzarelle. Sve lagano promiješajte dok se sastojci ne sjedine.
4. Pečenje:
Smjesu prebacite u vatrostalnu posudu zapremine oko 3 litre. Po vrhu rasporedite ostatak mozzarelle. Pecite oko 25 minuta, dok sir ne postane zlatno-smeđi, a ivice jela ne počnu da krčkaju.
Zapečene špagete mogu se čuvati u frižideru do četiri dana. Prilikom podgrijavanja, pokrijte folijom i stavite u prethodno zagrijanu rernu na 190°C oko 15 minuta. Ako želite hrskaviji gornji sloj, otkrijte i pecite još 5 do 10 minuta.
Salata: Klasična Cezar salata je siguran izbor, ali i rikula s kaparima, grčka salata ili mješavina radiča i endivije savršeno će dopuniti ovo jelo.
Povrće: Izbjegavajte skrobnate priloge i odlučite se za jednostavno pripremljeno zeleno povrće, poput brokolinija s limunom, blitve s bijelim lukom ili lagano dinstanih mahuna.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
dashu83/Getty Images Plus