Zapečene špagete s mozzarellom

by | 12.05.2025
Zapečene špagete s mozzarellom

Jednostavno, kremasto i savršeno za brzu večeru tokom sedmice – zapečene špagete s mozzarellom.

Ove zapečene špagete u aromatičnom sosu od paradajza, s mirisnim bosiljkom i rastopljenom mozzarellom, donose toplinu i udobnost na svaku trpezu.

Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme pečenja: 40 minuta
Ukupno vrijeme: 50 minuta
Broj porcija: 4

Zapečene špagete s mozzarellom – Sastojci:

  • Krupna morska so

  • 2 konzerve (po 800 g) cijelih oguljenih paradajza

  • 2 kašike maslinovog ulja (ekstra djevičanskog)

  • 2 čehna bijelog luka, zgnječena i oguljena

  • 340 g špageta

  • 2 šolje listova svježeg bosiljka (iz jedne vezice), po potrebi iskidati veće listove

  • 340 g svježe mozzarelle, narezane na komade debljine oko 1,5 cm

Zapečene špagete s mozzarellom – Upute:

1. Priprema paradajza i zagrijavanje rerne:
Zagrijte rernu na 200°C. Stavite veću šerpu posoljene vode da provri. Paradajz iz konzerve grubo isjeckajte — možete ga rukama zgnječiti direktno u činiji, upotrijebiti gnječilicu za krompir, makaze ili kratko izmiksati u multipraktiku. Ne pretvarajte ga u glatki sos; komadići su poželjni.

2. Kuhanje špageta:
Špagete kuhajte samo 5 minuta — treba da ostanu čvrste i skoro sirove. Ocijedite ih i vratite u šerpu.

3. Miješanje sa sosom i sirom:
Dodajte pripremljeni paradajz, izlomljeni bosiljak i polovinu mozzarelle. Sve lagano promiješajte dok se sastojci ne sjedine.

4. Pečenje:
Smjesu prebacite u vatrostalnu posudu zapremine oko 3 litre. Po vrhu rasporedite ostatak mozzarelle. Pecite oko 25 minuta, dok sir ne postane zlatno-smeđi, a ivice jela ne počnu da krčkaju.

Čuvanje ostataka

Zapečene špagete mogu se čuvati u frižideru do četiri dana. Prilikom podgrijavanja, pokrijte folijom i stavite u prethodno zagrijanu rernu na 190°C oko 15 minuta. Ako želite hrskaviji gornji sloj, otkrijte i pecite još 5 do 10 minuta.

Prijedlozi za serviranje

Salata: Klasična Cezar salata je siguran izbor, ali i rikula s kaparima, grčka salata ili mješavina radiča i endivije savršeno će dopuniti ovo jelo.

Povrće: Izbjegavajte skrobnate priloge i odlučite se za jednostavno pripremljeno zeleno povrće, poput brokolinija s limunom, blitve s bijelim lukom ili lagano dinstanih mahuna.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Jamie Milne (@everything_delish)

ljepotaizdravlje.ba

dashu83/Getty Images Plus