Birajte boju, a ne ime namirnice!

by | 20 Oktobra, 2011
Čuli ste da treba jesti raznovrsno i šaroliko, i to je tačno, ali valja znati i da postoji temeljna boja koja bi morala da bude zastupljena u gotovo svakom zdravom obroku.
Zdravo je i crveno, žuto ili narandžasto, ali zeleno je boja koju najčešće trebate da konzumirate. Naravno, samo ako hrani koju jedete boju daje prirodni biljni pigment hlorofil i ako je riječ o zrelom plodu ili biljci. Ovaj pigment je ujedno i veoma bitna biomolekula, važna u fotosintezi, koja omogućava biljkama da dobiju energiju iz svjetlosti. 
 
Zato ne čudi što zeleno povrće – od kupusa do brokule – predstavlja izvor hemijskih supstanci važnih za potpuno funkcionisanje imunološkog sistema. 
 
Uz mliječne proizvode, zeleno lisnato povrće je najbogatiji izvor kalcija. On je i presudan za zdravlje kostiju i zuba, pa smanjuje i rizik od osteoporoze. Pored kalcija, špinat, blitva i zelena salata sadrže vitamine A i C, vlakna i mnoge druge esencijalne vitamine. Zdravo, ukusno i korisno. 
 
Osim toga, špinat, brokula, salata i drugo zeleno povrće obiluju luteinom i zeaksantinom. Ovi sastojci sprečavaju nastanak mrene i makularnu degeneraciju. Za zdrave oči jedite što više takvog povrća najmanje dva puta dnevno. Na primjer, špinat uključite u ručak, a brokulu jedite za večeru. 
 
Žene koje jedu barem jednu porciju zelenog lisnatog povrća na dan imaju 46 posto manje šanse da obole od srčanih bolesti od onih koje konzumiraju manje količine ovog zdravog povrća. 
 
Zašto treba konzumirati brokule? Studije su potvrdile da ovo povrće ne nosi bez veze epitet ‘superhrana’. Sadrži tvar sposobnu za uništavanje ćelija koje omogućavaju rast ćelija tumora.