5 znakova da imate toksičan odnos sa samim sobom

by | 2 Jula, 2024

Od svih veza koje imate u životu, odnos sa samim sobom je najznačajniji. Zato je važno da je ovaj odnos zdrav. Kao i u svakom partnerstvu ili prijateljstvu, odnos koji imate sa samim sobom može postati toksičan kada se pojave negativni obrasci i ponašanja

Ako ste u toksičnom odnosu sa sobom, možda ćete biti skloni preuzimanju krivice ili osjećaja krivice zbog toga kako percipirate ili tretirate sebe, ali ovi obrasci nisu nužno vaša krivica. “Svi načini na koje se nosite – uključujući i toksične – služe određenoj svrsi”, kažu stručnjaci.

“Često su ove strategije koje ljudi vide kao toksične strategije preživljavanja razvijene kao odgovor na traumu, bile su jako dobre u zaštiti nas u nekom trenutku, ali sada više ne rade ili su manje efikasne.”

Stručnjaci otkrivaju pet znakova da ste u toksičnom odnosu sa sobom i šta možete učiniti ako se s njima slažete.

#1 Vrlo ste kritični prema sebi ili drugima

Kada napravite sitnu grešku na poslu ili kažete nešto neugodno u društvenom okruženju, kakva je vaša prva reakcija? Moći se nasmijati i nastaviti dalje može ukazivati da imate zdrave načine suočavanja, ali ako ste u toksičnom odnosu sa sobom vrlo je vjerovatno da ćete biti surovi prema svom ponašanju.

Važno je preuzeti odgovornost kada napravite grešku, ali fokusiranje na to i kažnjavanje sebe zbog toga lako može postati toksično ponašanje.

#2 Opravdavate nezdrave navike

Nezdrave navike mogu biti znak samosabotaže. Nije tajna da je briga o sebi i donošenje odluka koje će vas održati zdravima važno, ali kada ste u toksičnom odnosu sa sobom, lako možete skliznuti u navike i cikluse koji imaju suprotan efekat.

Samosabotaža je još jedan veliki problem, kao i izbor prijatelja i romantičnih partnera koji imaju svoje toksično ponašanje.

Kada ste u ovakvom odnosu sa sobom, možda vidite ova štetna ili samosabotirajuća ponašanja kao opravdana jer ne osjećate da zaslužujete biti sretni ili zdravi.

#3 Žrtvujete previše sebe

Nema sumnje da ste čuli sve o samopomoći i koliko je važno integrisati je u svoj svakodnevni život. Praktikovanje ovoga može uključivati redovnu vježbu, čišćenje kuće ili veče s maskom za lice, ali ako imate toksičan odnos sa sobom, možda ćete ići u suprotnom smjeru.

Ako stalno pokušavate učiniti druge sretnim, zanemarujući vlastito mentalno zdravlje, nećete moći održati zdravu i stabilnu osnovu u svom životu.

#4 Imate nisko samopoštovanje

Važno je prepoznati znakove niskog samopoštovanja. Samomrziteljstvo, kako ga nazivaju neki stručnjaci, pokazuje da ste internizovali mržnju ili sram što vas tjera da sebe vidite u negativnom svjetlu, i možda čak i tako sebe tretirate. Ako redovno gledate u ogledalo i vrijeđate sebe u glavi, smatrate se glupim ili nedovoljnim ili ako osjećate da ne zaslužujete nikakvu ljubaznost ili sažaljenje – posebno od sebe – onda možda podsvjesno imate toksičan odnos sa sobom.

#5 Tražite vanjsku validaciju

Učenje samopozitivnosti može spriječiti potrebu za validacijom od drugih. Dobiti kompliment od stranca ili čuti ohrabrujuće riječi od voljene osobe može vas osjećati viđenim i cijenjenim. Promocija ili nagrada na poslu također može poboljšati vaše samopouzdanje. Ali ako primijetite da često tražite ovu vrstu potvrde od drugih ljudi, možda biste trebali razmisliti zašto je to tako.

Moći sebe validirati i afirmisati zdrav je mehanizam suočavanja koji može značajno poboljšati vaše samopouzdanje i dati vam mnogo pozitivniji self-perception.

Kako se nositi s toksičnim odnosom prema samom sebi?

Kada ih prepoznate u sebi, suočavanje s ovim znakovima toksičnog odnosa sa sobom zahtijevat će vrijeme i trud. Trebat ćete se posvetiti procesu ozdravljenja i praktikovanju stvari poput pozitivnog samogovora, njegovanja zdravih odnosa i smanjenja potrebe za vanjskom validacijom, te podizanja unutrašnjeg samopouzdanja. Bez toga, toksičan odnos koji imate sa sobom može početi uticati na druge veze u vašem životu.

Da biste se suočili s ovim ponašanjima trebate pustiti ljude koji vas vole da vam pomognu i oslanjate se na njihovu podršku dok započinjete svoje putovanje ozdravljenja.

ljepotaizdravlje.ba

iStock/Getty Images