Elma Nenadić nam otkriva više o promjeni karijere i beauty portalu

by | 29 Oktobra, 2022

Elma Nenadić je preduzetnica i osnivačica portala BeautyBay.ba, a otkrila nam je više o svojoj promjeni karijere, počecima i uspjehu

Razgovarala: Aida Olević Maljević

Elma Nenadić je majka, supruga, prijateljica i vlasnica male kompanije Above d.o.o. koja se bavi konsaltingom i uvozom. Ujedno je i osnivačica uglednog portala BeautyBay.ba, na kojem možete dobiti stručne odgovore na pitanja iz oblasti estetske dermatologije i estetske medicine.

Organizatorica je najvećeg bosanskohercegovačkog beauty eventa BeautyBay Award, društvenog događaja koji je spoj ljepote, vrhunskih profesionalaca i beauty entuzijasta, na kojem dermatolozi biraju najbolje dermokozmetičke proizvode. Nakon završene Srednje škole primijenjenih umjetnosti, diplomirala je žurnalistiku na fakultetu Političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, odsjek Poslovno komuniciranje, a kako smatra da je kontinuirana edukacija ključna za napredak u karijeri, nastavlja stručno usavršavanje kroz razne forme i aktivnosti.

Koje su dodirne tačke vašeg sadašnjeg i bivšeg posla?

Oduvijek se bavim komunikacijom i organizacijom. Radom u velikim korporacijama naučila sam mnogo o poslovnim sistemima i protokolima, većinu toga sam prilagodila i integrisala u svoju malu kompaniju, pa se poslovni procesi mnogo ne razlikuju. Ali, sve ono što sam nekada svakodnevno živjela, a radi poslovne etike nisam smjela ili nije bilo potrebe plasirati na društvenim mrežama, sada je postalo skoro imperativ. Ponekad je teško balansirati taj dio.

Ako želimo napredovati u karijeri, kojih pravila treba da se držimo?

Potrebno je jasno definisati ciljeve, pa shodno tome i put željene karijere. Svakodnevna disciplina, posvećenost i mnogo rada donose rezultat, uz pitanje šta mogu uraditi bolje. Lojalnost i korektan odnos prema klijentima veoma su važni u poslovnim odnosima. Svijet je isuviše mali, ne spaljujte mostove iza sebe.

Koje vještine mogu pomoći svakoj osobi u karijeri, bez obzira na profil posla?

Osobne vještine uglavnom definišu svakog od nas i najizraženija su kompetencija koja nas izdvaja iz mase. Razvoj profesionalnih vještina je neophodan kako bi se stručna znanja implementirala u poslovni proces. No, svjesni smo brzih promjena koje ne ostavljaju dovoljno vremena za usvajanje osobnih vještina, poput inicijative, djelotvorne komunikacije, rješavanje problema, a tu su svakako i organizacijske sposobnosti i ponašanje na poslu, osobine koje povećavaju vrijednost zaposlenika i njegovog radnog mjesta.

Kada bi nekom trebalo da date samo jedan savjet o uspješnoj karijeri – šta bi to bilo?

Nema tajnog recepta, niti uspjeha preko noći. Obično je to težak i mukotrpan proces pun odricanja, put gotovo uvijek popločan predrasudama o ženskom preduzetništvu. Budite odvažne i hrabre, ali budite i blage prema sebi.

 

Elmine lekcije

Šta je znak da ste spremni da pokrenete svoj sopstveni posao?

Moj korak naprijed došao je potpuno organski. Bila sam spremna svoje znanje i iskustvo pretočiti u osamostaljenje i privatni biznis.

Kad je karijera u pitanju, koje su najveće opasnosti koje nas vrebaju?

Svakako zavisi o cilju, no svako na izazove reaguje drugačije. Ja imam pokretačku energiju i dosta sam odlučna, ali nisam impulsivna. Volim disperzirati poslovanje, što ponekad povećava rizik, ali i proširuje mogućnosti.

Šta vam je najviše koristilo kada ste započeli novu karijeru?

Znanje i iskustvo koje sam do tada stekla veoma su mi pomogli da se ostvarim. Već više od dvadeset godina sam u društvu izuzetno uspješnih ljudi, koji su mi ujedno i inspiracija. Imala sam privilegiju mnogo toga naučiti od njih. Kontinuirana edukacija je ključna za napredovanje u karijeri i jedna od vještina jeste brzina usvajanja znanja. Spoznaja da uz pomoć mentora u veoma kratkom vremenskom periodu naučite vještine za koje vam trebaju godine iskustva, takođe je jedna od vještina koju steknete.

Kako biste posavjetovali žene u vezi sa uspostavljanjem balansa između karijere i privatnog života?

Ovo je vjerovatno najteže pitanje, jer je odgovor uvijek potpuno individualan. Veoma sam vezana i usmjerena na svoju porodicu, nastojimo provoditi dosta vremena skupa i uvijek su moj prioritet. No, shvatila sam da me posao ispunjava i da sam sretna, što moja porodica razumije i pruža mi punu podršku.

ljepotaizdravlje.ba

ljepotaizdravlje.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.