Categories Inspiriramo vas

Uređenje enterijera: Žuti detalji za bolje raspoloženje

Poznato je da žuta boja asocira na sve što je lijepo, vedro, veselo i pozitivno, neki je još zovu i sunčanom, jer je topla i vjeruje se kako privlači lijepe stvari u život. Kada je u pitanju enterijer, žuta stvara osjećaj toplote i udobnosti, pa je postala veoma popularna u domovima.

Žuti zidovi, tepisi u zlatnim tonovima, lamp, jastuci, kreveti i drugi detalji u nijansama sunčane boje stimulišu aktivnost mozga i podstiču ljude na bolju komunikaciju. U tome i uspijevaju, jer su osobe okružene “sretnim” enterijerom zadovoljnije i energičnije, i to prenose na druge. Međutim, u ovome ne treba pretjerivati, jer žuta boja vrlo lako može i da ima kontraefekat na ljude. Istraživanja pokazuju da osobe okružene sa previše žute boje često mijenjaju raspoloženje, nervozni su i razdražljivi, a bebe koje spavaju u sobama sa “previše vještačkog sunca”, više plaču.

Nikako se ne preporučuje da cijela soba bude žuta. Naprotiv, koristite je da “osvijetlite” mračne prostorije žutim detaljima ili jednim nježno žutim zidom. Male i nedovoljno osvijetljene sobe krečite u bež-žutu. Žuti komadi namještaja odlično se slažu sa bež zidovima, ili nekom drugom nježnom, kremastom bojom, poput svijetlosive. Ako želite da koristite bogate i jarke nijanse žute, neka to budu manji detalji poput vaze, lampe, tepiha, ogledala, zidnog sata, ramova sa slikama ili zavjesa. Tako ćete u dom unijeti radost i bolje raspoloženje koje nam je danas itekako potrebno!

Izvor: magazin.novosti.rs/Foto: Getty Images

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *