Ivana Kantar: Stvaramo podsticajno okruženje u kojem nam je svaki radnik važan

by | 15 Novembra, 2023

Ivana Kantar ima bogato iskustvo u bankarskom sektoru. Diplomirana pravnica je direktorica Odjela uprave i upravljanja ljudskim resursima u Addiko Bank, Banjaluka

Razgovarala: Aida Olević Maljević

Zanimalo nas je kako zapravo izgleda iza kulisa – kreiranje i implementacija HR strategije te upravljanje talentima.

Ključ je u razumijevanju i povjerenju

Imate bogatu karijeru iza sebe. Koliko je lijepo, a istovremeno stresno izvršavati vašu poziciju?

Volim da kažem da je moj opis posla relativno jednostavan, a to je pomoći svima da se u radnom okruženju osjećaju dobro i motivisano, da svoj posao posvećeno rade. Koliko je sve ovo u praksi jednostavno – recimo da zna biti prilično izazovno. Raditi s ljudima znači biti spreman čuti njihove priče, njihove probleme, nedoumice, pokušaje i uspjehe. I ne samo čuti, već veoma često i biti dio priča kroz koje prolaze. Pokazati im da ih razumijete, kako biste izgradili odnos uzajamnog povjerenja, na osnovu kojeg će oni sutra shvatiti vas i vaše zahtjeve. Izazovno je predstaviti jednu istu ideju različitim generacijama i kolegama s drugačijim načinima razmišljanja i ulogama u organizaciji. Potrebno je prilagoditi komunikaciju svakom senzibilitetu tako da počnu, zajedno s nama, da žive taj pristup i osjete se kao dio rješenja, a ne problema. Mislim da nema ljepšeg osjećaja kad vidite da vaš tim diše kao jedno, kad jedni druge bodre i kad se iskreno raduju rezultatima koje ostvari bilo ko od njih. Ta prirodna povezanost, se postiže samo istinskim razumijevanjem i uvažavanjem različitosti, na putu k zajedničkom cilju.

Među kandidatima tražimo ambasadore Addiko banke

Koje metode koristite za privlačenje, selekciju i zadržavanje kvalitetnih zaposlenika?

Danas, kada se tržište radne snage mijenja brže nego ikada, kada se stalno suočavamo s novim trendovima u segmentu privlačenja, selekcije i zadržavanja kvalitetnih radnika, potrebno je vratiti se osnovama i zapitati se u kakvom to okruženju radnici danas žele raditi i takvo okruženje izgraditi. Cilj nas u Addiko Bank Banja Luka je kreirati radno okruženje čiji dio bi želio da postane svaki radnik. Nastojimo pružiti moderan, atraktivan i motivišući ambijent koji nudi različite mogućnosti za učenje i profesionalno usavršavanje, kao i okruženje koje njeguje empatiju, promoviše raznolikost, a garantuje pružanje jednakih mogućnosti, zaštitu prava i transparentnu komunikaciju. Otvoreno komuniciramo ono što jesmo, stojimo iza svega što kažemo, kao banka, ali i kao pojedinici i vjerujemo da je to ključ uspjeha kako u privlačenju tako i zadržavanju svih kadrova. Kada govorimo o selekciji, nastojimo da među kandidatima prepoznamo naše (buduće) ambasadore, kandidate koji će prihvatiti vrijednosti za koje se zalažemo i one koji će uspješno odgovoriti specifičnim zahtjevima posla. U tom procesu, pokazujemo razumijevanje za očekivanja različitih kandidata i jasno im govorimo šta nam je od toga prihvatljivo, a šta ne.

Kreativno razmišljamo o dobrobiti naših radnika

Posljednih godina se mnogo govori o poziciji HR-a i važnosti iste. Da li vi uspijevate integrisati inovativne prakse kako biste podržali kreativnost u organizaciji?

Kad radite u okruženju u kojem imate punu podršku menadžementa i vašeg prvog tima, onda je sve moguće. Sjećam se kako je jedna od prvih stvari koju smo uradili u Addiko banci bila formulisanje i definisanje strategije dobrobiti radnika, o kojoj je tada HR zajednica kod nas znala malo. Trebalo je ubijediti našu upravu da je, na primjer, podsticanje radnika da biciklom dolaze na posao dobar put i da je to jedna od stvari kojom bi trebalo da se bavimo. Kad na papir (ili u prezentaciju) stavite sve što vam takve aktivnosti donose, kada pribiližite krajnji cilj koji na takav način postižete, podrška je neupitna. Sve kreće od menadžera. Ukoliko vas top-menadžment razumije i podržava, to je najbolji put da snažno promovišete praksu koju gradite. Ako pažljivo osluškujete očekivanja vašeg tima, pratite kretanja na tržištu, agilni ste i spremni za iskorak iz zone komfora i opšteprihvaćenih rješenja, onda stvarate radno okruženje koje živi ono što priča, imate konzistentnost i dodatnu vrijednost.

Šta je potrebno da bismo bili i uspješni i sretni, kako pravite balans života?

Posao čini dobar dio života svakog od nas i neminovno je da vas dobri rezultati čine sretnim i zadovoljnim. Nekada, u stalnoj jurnjavi za rezultatima, za novim projektima i izazovima, zaboravimo da sreću mnogo više čini ono što radimo nakon posla. Sreća je kad s djecom odemo na izlet ili na fudbalsku utakmicu, kada s najboljom prijateljicom pijemo treću kafu i ćaskamo o modnim trendovima, kada odvojimo vrijeme za film ili knjigu uz koju ćemo maštati. Često zaboravljamo da uživamo u sitnicama, a one su te koje nam prave razliku u kvalitetu života i koje mogu dati smisao i ispunjenje u svakom novom danu.

ljepotaizdravlje.ba

Privatni arhiv