Historijski muzej u Sarajevu promocijom suvenirnice slavi 50 godina

by | 14 Novembra, 2016

Historijski muzej u subotu je započeo proslavu 50. godina od kada su vrata ove ustanove u Sarajevu prvi put otvorena.

IMG_9147

“Ove godine odlučili smo obilježiti 50. godišnjicu otvorenja Historijskog muzeja BiH za javnost. Naime, 25. novembra 1966. godine tadašnji Muzej revolucije otvoren je za građane i poklonjen na korištenje uz stalnu postavku”, rekla je Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Jedan od prvih projekata Historijskog muzeja je Suvenirnica koja je pokrenuta 2013. godine. Suvenirnica je omogućila saradnju sa bh. umjetnicima koji su inspirisani eksponatima stvorili brojna djela, odnosno male suvenire koji se posjetiteljima poklanjaju i prodaju.

IMG_9155

“Želja mi je da kroz umjetnost i kulturnu baštinu Bosne i Hercegovune i ostvarenu saradnju sa Historijskim muzejom promovišem u daleke zemlje svijeta. Odjeni djelić historije i nosi nadu u bolju BiH”, rekla je Alisa Teletović, umjetnica čiji su suveniri izloženi.

U „Mjesecu muzeja“ planirane su različite izložbe, promocije te različite studentske aktivnosti, dok je za 25. novembar planiran centralni događaj sa izuzetno bogatim programom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.