Međunarodni dan plesa: “Latina” i “Carmen” u Narodnom pozorištu Sarajevo

by | 25 Aprila, 2013

Balet Narodnog pozorišta Sarajevo će, povodom Međunarodnog dana plesa koji se u svijetu obilježava svake godine 29. aprila, izvesti predstavu sačinjenu iz dva dijela. U prvom dijelu publika će imati priliku vidjeti kompilaciju baleta pod nazivom „Latina“, kreiranih na muziku Amalije Rodrigues i Astora Piazzolle, a u drugom dijelu će biti izveden balet „Carmen“- suita za koju je muziku komponovao Rodion Konstantinovič Ščedrin prema poznatoj Bizetovoj operi.

Predstava iz dva dijela će biti izvedena na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo 26. 04. 2013. u 19:30 sati uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati Samra Gulamović.

Veoma je važno istaknuti trud i rad najmanjeg ansambla baleta u regionu, a koji je bitan dio umjetnosti teatra koji nosi naziv – Narodno pozorište.

Baletnu profesionalnu umjetnost u Sarajevu (čitaj u Bosni i Hercegovini) možemo smatrati platformom, podjednako važnom za evaluaciju, razvoj i sagledavanje stanja u našem društvu. Preko ove umjetnosti trebali bi jačati, umrežavati, solidarisati se sa scenama koje umiju da vode samostalnu kulturnu politiku, kako prije, tako i sada.

Treba vidjeti koliki značaj ima Balet u našoj zemlji, a koliki je on u regionu i svijetu.
Skromnost sa kojom danas postojimo je za umjetnike odgovornost. A za druge?…

Zato, bez obzira što smo svi na gubitku ako ne njegujemo balet, kulturu, umjetnici baleta darujući sebe ovoj prelijepoj umjetnosti i moći, poklanjaju svojoj publici i poštovaocima baletnu predstavu.

Baletnom predstavom „Latina“ ~ „Carmen“ ćemo dostojanstveno obilježiti „naš“ praznik.
Sve izrasta iz postojanja univerzuma svijeta igre.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.