Međunarodni festival Queer filma: “Merlinka” sedmi put u Sarajevu

by | 31 Januara, 2019

Sarajevski otvoreni centar će od 7. do 9. februara 2019. godine organizovati, po sedmi put u Sarajevu, Međunarodni festival queer filma “Merlinka”, koji se već deset godina organizuje u Beogradu sa idejom promocije filmova koji se bave LGBTI temama. Ovogodišnja Merlinka u Sarajevu ponudiće nagrađivane filmove, razgovor o tome kako scenska umjetnost uprizoruje queer teme i likove, predstavljanje zbornika o sestrinstvu i jedinstvu, koncert grupe U pol’ 9 kod Sabe, iz Hrvatske, drag show pet beogradskih kraljica, dok će za dobar provod i partije do zore biti zadužene didžejice i didžej iz BiH, Crne Gore i Srbije. Ovogodišnji festival se održava na dvije lokacije – u kinu Meeting point i Clubu Monument.

U četvrtak, 7. februara, nakon svečanog otvaranja Festivala u 18 sati, biće prikazan film “Vita i Virdžinija” čiju režiju potpisuje Chanya Button, a glavne uloge tumače Gemma Arterton, Elizabeth Debicki i Isabella Rossellini. U pitanju je ekranizacija fascinantne i istinite priče o ljubavnoj vezi između poznate spisateljice Vite Sakvil-Vest i književne ikone Virdžinije Vulf. Nakon filma, uživaćemo u raznožanrovskom Programu DJane Sabien (BiH).

Drugog dana, u petak 8. februara, “Merlinka” počinje u 17 h razgovorom o tome kako se glumci i glumice pripremaju za tumačenje queer likova, kako reditelji i rediteljice pristupaju reinterpretaciji queer tema, te kakvi su politički, profesionalni i lični izazovi u igri. O tome kako Uprizoriti queer razgovaraju poznati scenski umjetnici i umjetnice iz BiH. Nakon razgovora, na programu od 19 sati igra slovenački dokumentarni film “Odrastanje#, u režiji Siniše Gačića i Dominika Menceja. Film prati Tibora i njegove mame, uoči referenduma o istospolnim brakovima u Sloveniji 2015. Uz intimne izazove koji prate iskustvo majčinstva, dvije žene se moraju suočiti i sa ljudima koji se protive pravima istospolnih parova.

Od 21 sat počinje dvosatna zabava uz nezaboravne šarene pop zvuke kabaret benda, kako ih mediji nazivaju, U pol’ 9 kod Sabe. Drugi festivalski dan završavamo u milosti multiinstrumentalistkinje Časne sestre, koja pušta eklektičan repertoar povezujući synth, electro i slatki grijeh.

Scena iz filma “Vita i Virdžinija”

Treći festivalski dan, subota 9. februar, počinjemo radionicom o queer filmu za studente i studentice režije i glume, kao i sve ostale koje zanima ova tema. Od 15 sati počinje serija kratkih nagrađivanih filmova: “Brak”, “Vafle”, “Sisak”, “Mathias”, “Obećanje”, “Uspomene iz vode”. Filmovi se u kratkoj formi bave važnim pitanjima – šta sa izborima koji se moraju napraviti protiv običaja ili protiv sebe, šta kad je ljubavnica državni neprijatelj, šta kad se samo osjeća a ne čini ništa, šta kada se ljubavni odnos promijeni zbog tranzicije, šta znači biti sa partnerkom “i u bolesti i u zdravlju” i na kraju – kako se izboriti za svoju ljubav uprkos rasizmu i homofobiji. U 17 sati je na programu predstavljanje zbornika Sestrinstvo i jedinstvo, koji prepliće akademske i aktivističke glasove kako bi se osvijetlio više od tri decenije lezbejskog aktivizma na (post)jugoslovenskom prostoru. Između ostalog, imaćemo priliku da od kourednice Marije Radoman čujemo kako je ovaj zbornik počeo da popunjava prazninu o lezbejskim aktivističkim poduhvatima i životima u literaturi posvećenoj Jugoslaviji i njenom tragičnom raspadu.

U pol’ 9 kod Sabe

Nakon diskusije, od 19 sati, slijedi austrijski višestruko nagrađivani igrani film “Ja, životinja”, u režiji Katharine Mückstein, u kojem glavne uloge tumače Sophie Stockinger i Kathrin Resetarits. Film tematizira kontradiktorne sile koje upravljaju našim životima – želju, strast i razum.

Ove godine nam u goste dolazi pet veličanstvenih drag kraljica. Upoznaćemo duo Haus of K.G, Ostroga mi, Vlaženu Mariju i Ditu Von Bil. Naše gošće kraljice će nas povesti u svijet kempa, komedije, spiritualnosti, luksuza, erotike i aktivizma. Festival zatvara cijelonoćni party za koji je zadužen DJ Felix (CG). Muzički žanrovi kroz koje će nas voditi su deep house, nu-disco, soulful house, funky house, jackin’ house i tech-house. Osim aktuelnih hitova, voli da iznenadi publiku i obradama starih hitova, jer – house music will never die!

Festival je organizovan u saradnji sa Fesivalom “Merlinka” iz Beograda, a podržavan je od strane Fonda otvoreno društvo BiH, FOSI, Švedske međunarodne razvojne agencije (SIDA) i Austrijskog kulturnog centra Sarajevo.

Tekst i foto: Promo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.