Jack Dorsey – glavni čovjek Twittera danas vrijedi 5,1 milijardu dolara

Glavni šef Twittera Jack Dorsey pravi je primjer luksuza. Poznat je kao kontroverzan lik koji zbog svojih izjava i životnog stila dobija i niz kritika, koje su posebno vezane uz njegov životni stil, postove i ledene kupke koje su postale dio njegove svakodnevne rutine.

S 15 godina napravio je softver kojeg i dan danas koriste neke taksi kompanije. Kad nije pregledavao radnje sa elektronskom opremom ili se bavio Fantasy Footballom, bio je čest gost i punk – rock koncerata. Danas pak nije veliki obožavatelj frizure sa šiljcima. Kratko je na Univerzitetu Missouri studirao nauku i tehnologiju, pa se prebacio na Univerzitet New York prije nego je u potpunosti odustao od studiranja. 2000. godine izgradio je jednostavni prototip koji mu je omogućio da svoje prijatelje informira o svom životu uz pomoć BlackBerryja i poruka prema emaila. Niko zapravo nije bio previše zainteresiran za to, pa je na neko vrijeme odustao od te ideje.

Dobio je posao u kompaniji Odeo, u kojoj je upoznao svoje buduće kolege s kojima je osnovao Twitter. Odeo je propao 2006. godine, pa se Dorsey vratio svojoj ideji s porukama, i tako se rodio Twitter. Svoj je prvi tvit napisao 21. marta 2006. godine.

Postao je CEO sa 30 godina. Do 2008. godine Williams je preuzeo poziciju CEO-a, a Dorsey je postao šef odbora u Twitteru, i odmah se bacio na nove projekte. Uložio je u Foursquare i pokrenuo startup za plaćanje Square koji omogućava vlasnicima malih biznisa da prihvate plaćanje kreditnom karticom putem pametnih telefona. 2011. godine intervjuirao je američkog predsjednika Baracka Obamu u prvom Twitter Town Hallu. Morao ga je podsjetiti da svoje odgovore drži unutar 140 znakova, što je bio tadašnji limit objava. Twitter je na javno tržište izašao u novembru 2013. godine, i za samo nekoliko sati Dorsey je bio milijarder. Danas se procjenjuje da je ‘težak’ 5,1 milijardu dolara.

Jede jednom dnevno i posti vikendom

Mark Zuckerberg mu je poslužio kozu koju je sam ubio. Dorsey je za Rolling Stone pričao o tom ručku, 2011. godine. Rekao je da je koza poslužena hladna, i da se on držao salate. Njegove prehrambene navike izazvale su niz kritika.  Kad se pojavio na podcastu sa guruom koji je ranije rekao kako vakcine uzrokuju autizam, Dorsey je rekao da jede jednom dnevno, posti cijelog vikenda i redovno se kupa u ledenim kupkama. Kaže da kada je prvi put postio osjećao se kao da halucinira.

– Bilo je to jako čudno stanje. No kad sam to napravio sljedeća dva puta, postalo mi je jasno koliko se našeg dana vrti oko hrane i kako mi se događa da kada puno duže postim, kako mi se vrijeme usporava – rekao je. Te njegove riječi izazvale su niz kritika, jer su smatrali da Dorsey normalizira poremećaj prehrane.

Njegov romantični život prepun je misterije. 2018. godine navodno je bio u vezi sa Sports Illustrated modelom Raven Lyn Corneil. Mediji su ih vidjeli krajem prošle godine na jednom partyju tokom Newyorškog Fashion weeka. A pisali su i kako se među njegovim bivšima nalazi i glumica Lily Cole i balerina  Sofiane Sylve. Veliki je obožavatelj kriptovaluta, a često objavljuje tvitove o njihovim vrlinama. Posebno je obožavatelj bitcoina, koje je početkom godina opisao “elastičnima” i “principijelnima”. Medijima je rekao kako je da je maksimalno iskoristio 10.000 dolara sedmično ograničenje potrošnje na Square's Cash App za kupovinu bitcoina.

24sata.hr

Phillip Faraone / Stringer/Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.