Leah Remini u TV dokumentarcu o mračnoj strani scijentologije

okt 19, 2020 Vijesti o poznatima

Prvi put jedna televizijska kuća usudila se raditi dokumentarac o scijentologiji, a zvijezda dokumentarne serije od osam epizoda je Leah Remini, nekadašnja zvijezda serije ‘Kralj Queensa’ i bivša članica tog kulta. Ona je u scijentologiji provela više od tri desetljeća i 2013. godine napokon je odlučila otići. Otada vodi tešku pravnu bitku protiv raznoraznih optužbi iz scijentoloških krugova koji je pokušavaju omalovažiti i time umanjiti njenu poruku. Leah je ipak odlučila vratiti se na poznat teren, na TV ekrane i ovog puta njena poruka nije usamljena.

U prvoj epizodi pridružio joj se bivši visoki predstavnik Scijentološke crkve Mike Rinder, a prikazane su i prijetnje advokata Scijentološke crkve koje su se uglavnom svele na navode: “Crkva negira mnoge izjave izrečene u programu”. Rinder je svojevremeno bio zadužen za blaćenje svih protivnika scijentologije, a službeno je bio glasnogovornik za međunarodne odnose.

Remini, sa svoje strane, ima jednostavnu poruku. “Neko mora uraditi nešto zbog ovog kulta”. Kako dalje objašnjava, cilj joj je pokazati ostatku svijeta kakvu štetu nanosi članstvo u scijentološkoj crkvi, piše Daily Beast. Nekad davno, Leah je bila jedna od najistaknutijih članica hollywoodskog ogranka scijentologije. Prisjeća se kako je više od tri desetljeća bila odani član i kako se za sve svoje uspjehe uvijek zahvaljivala crkvi. Kada bi doživjela neuspjeh, krivila bi sebe, baš kako su je scijentolozi učili. Prošle godine je objavila knjigu, pravo razotkrivanje scijentologije, u kojoj se prisjećala svog života u tom kultu. Razočarenje je počelo još 2007. godine na vjenčanju Toma Cruisea Katie Holmes u Italiji.

Reminijeva nije uspjela pronaći Shelly Miscavage, suprugu šefa scijentologije Davida Miscavagea i počela se raspitivati.

– Rekli su mi da neka pitanja stvarno ne bih trebala postavljati – prisjeća se Reminijeva. Nekoliko godina kasnije prijavila je policiji nestanak Shelly, ali losanđeleška policija je s vremenom odustala od potrage.

U istoj epizodi pojavila se i Amy Scobee, također jedna od bivših članica scijentološkog kulta koja je ponovila šta je sve vidjela dok je bila članica. Davida Miscavagea opisala je kao bijesnog čovjeka koji je često gušio i tukao muške zaposlenike. Ona se prisjetila kako je slijepo vjerovala u crkvu, čak i nakon što ju je jedan scijentolog silovao dok je ona imala tek četrnaest godina. A zamalo se serija nikad nije ni dovršila. Advokati scijentološke crkve žestoko su napadali mrežu A&E; da prestanu snimati ili da barem nikad ne emitiraju dokumentarce.

– Ne znam koliko malo je falilo da serija propadne. Znam da su iz A&E; bili vrlo uporni i jednom kad su vidjeli snimke i čuli priče apsolutno su se posvetili emitiranju serije – ispričala je Leah za Hollywood Reporter.

Prisjetila se i kako je crkva nekad pokušavala iskoristiti njen utjecaj zvijezde popularne TV serije. Tom Cruise je svojevremeno tražio da Reminijeva nazove tadašnjeg šefa CBS-a, TV kuće koja je emitirala ‘Kralja Queensa’, kako bi odustali od emitiranja emisije o Tomu i njegovom utjecaju unutar scijentoloških krugova. Razgovor je bio iznimno neugodan i na kraju je Les Monvees rekao da ga boli briga što ona ili bilo ko drugi misli i da se on neće uplitati u uredničku politiku bilo koje emisije. Leah je u emisiji otkrila kako su članovi crkve, koji su teško radili i zarađivali za život godišnje crkvi morali davati i po 250.000 dolara, dok je ona dala oko tri miliona dolara. Scijentološka crkva i dalje priča da je Reminijeva samo propala glumica koja pokušava zaraditi nešto novca blaćenjem scijentologije.

Izvor: 24sata.hr/Foto: Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.