Sa kraljevskih dvora: Da pomjere sve satove unazad potrebno je 40 sati

okt 25, 2020 Vijesti o poznatima

Nakon što se sinoć promijenilo vrijeme u većini zemalja, što je označilo kraj ljetnog računanja vremena i kazaljke su pomjerene sat vremena unazad, zanimljiva priča na tu temu dolazi nam i sa kraljevskih dvora. Naime, kada je riječ o satovima u vlasništvu britanske kraljice Elizabete II., kazaljke mijenja prava mala vojska članova njenog osoblja, koji bi na taj posao trebali utrošiti više od 40 sati jer je riječ o više od hiljadu satova.

Naime, pred kraljičinim timom horoloških konzervatora težak je posao – promjena kazaljki na 450 satova u dvorcu Windsor, 600 u Buckinghamskoj palači i 50 u palači Holyroodhouse. Ne zaboravite i još nekoliko velikih toranjskih satova.

Jedan od članova tima je i Fjodor van den Broek koji je za BBC kazao: ‘Većina satova prilično je tačna, no svako malo, bez ikakvog razloga, neki od njih počinju kasniti ili ići naprijed pa ih moram stalno kontrolirati’.

Otkriva da postoji jedno mjesto na kojem satovi ciljano idu naprijed pa se ljudi čude što u dvorcu Windsor i Buckinghamskoj palači postoji posebna vremenska zona u kuhinjama u kojima su satovi uvijek navijeni pet minuta naprijed.

– A to je zbog toga da obroci pred članove kraljevske porodice stignu na vrijeme. Stalni je to podsjetnik da je to važno – pojasnio je Van den Broek. Na ličnom budilniku kraljice Elizabete II. ne treba mijenjati kazaljke iz jednostavnog razloga jer je nema, odnosno taj budilnik ne spada u ono što nazivamo tehnologijom. Navodno je svako jutro u 9 sati budi njen lični gajdaš. Ispod prozora sobe u kojoj spava u to doba on svira samo za nju. Prespava li kraljica, gajdaš nastavlja svirati još 15 minuta.

Izvor: 24sata.hr/Foto: Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.