U sjećanje na Mustafu Nadarevića: “Posao se mora krvavo odraditi da bi bio dobar”

by | 23 Novembra, 2020

Mnoge je jučer iznenadila i rastužila vijest o smrti poznatog glumca Mustafe Nadarevića. Proslavljeni glumac, reditelj i zvijezda mnogih serija i filmova Mustafa Nadarević preminuo je u 78. godini nakon duge i teške bolesti. Ono što je iza sebe ostavio su brojne uloge po kojima će ga publika pamtiti.

Glumiti je počeo vrlo rano. Radio je kao amater u Rijeci, a govorio je kako je Rijeka njegova velika uspomena. Tamo se počeo baviti glumom, recitirati i igrati male uloge. Njegova prva uloga bila je u predstavi ‘Crvenkapica’, a Mustafa je dobio ulogu zahvaljujući dugoj kosi koju je tada imao.

–  U prvom razredu osnovne škole u Zagrebu, učiteljica mi je stavila trešnje na uši i bio sam Crvenkapica zato što me htjela prezentirati u razredu. Vi živite u Sarajevu i Mustafa je normalno ime. U Zagrebu je to abnormalno ime. Djeca su vikala ‘Musta otvori usta’. Došao sam baki kući plakati i onda je zamolila učiteljicu da ne piše više Mustafa nego Mujica. Nakon dva tri dana, djeca su vikala Mujica Gujica – ispričao je Nadarević svojevremeno u emisiji ‘Večernji studio’.

Gimnaziju je također pohađao u Rijeci, a nakon toga upisuje Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu gdje je i diplomirao. Mustafa je u ozbiljnije glumačke vode ‘zaplovio’ tek u tridesetim godinama. Iza sebe ima više od sto filmova, predstava i serija, a veliku slavu dobio je zahvaljujući ulogama u filmovima ‘Prosjaci i sinovi’, ‘Fiškal’, ‘Nepokoreni grad’, ‘Velo misto’, Mala pljačka vlaka’, ‘Niko se neće smijati’, ‘Večernja zvona’, ”Duga mračna noć’, te seriji “Lud, zbunjen, normalan”.

https://www.youtube.com/watch?v=KLmHvbTzY7k

– Ja sam vrlo kasno počeo, negdje sa 36 godina, kad sam dobio kćerku, onda sam se uozbiljio. Imao sam jedan veliki problem, u meni jeste Balkan. I taj Balkan ima jednu prekrasnu krilaticu – lako ćemo. Nema lako, teško ćemo. U 36. godini sam počeo ozbiljno raditi, do tada sam bio zaljubljen u svoju ženu, dijete, svijet oko mene. Posao se mora krvavo odraditi da bi bio dobar – govorio je glumac.

 

24sata.hr

vecernji.hr/Youtube

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.