Walt Disney: Sve je počelo sa Mickeyem Mouseom

Paja Patak, Mickey Mouse, Pluton, Šiljo… ko ih nije volio, čak se neke generacije i danas rado prisjete svog odrastanja uz ove simpatične i komične crtane likove. Osmislio ih je američki producent i crtač animiranih filmova Walt Disney koji bi danas slavio rođendan, a čak i godinama nakon njegove smrti, kompanija The Walt Disney drži filmske i muzičke studije, distribucijske i televizijske kuće, zabavne parkove i odmarališta u cijelome svijetu.

Walt Disney nije bio samo veseljak koji je život posvetio zabavljanju djece. Bio je poslovni čovjek koji baš nije mario za druge. Jedino što je htio je premašiti konkurenciju i proširiti svoje carstvo, u čemu je na kraju i uspio.

Rodio se u Chicagu 1901. i još kao mali počeo je crtati, najviše vozove. Htio je biti vojnik, no nije bio dovoljno star. Zato je napravio lažni rodni list te su ga pozvali da radi u Crvenom krstu u Francuskoj. Vozio je kola Hitne pomoći.

U Kansasu je s Ubom Iwerksom osnovao firmu za crtane filmove koja je brzo propala. Sreću je otišao potražiti u Hollywood. Na povratku kući u vozu je nacrtao Mickeya Mousea, koji je postao najuspješniji lik iz crtića ikad i donio mu Oscara.

Walt Disney osvojio ih je čak 22 puta. Animirani film ‘Snjeguljica i sedam patuljaka’ osvojio je veliki i sedam mini Oscara. Slijedili su ‘Pepeljuga’, ‘Dumbo’, ‘101 dalmatinac’, ‘Knjiga o džungli'…
Pinokio i Fantasia nisu postigli očekivani uspjeh i doveli su studio na rub propasti, no Disney je hrabro radio dalje. Nije ga omeo ni rat zbog kojeg su mu okupirali studio. Sagradio je 1955. Disneyland u Kaliforniji, a njegovi nasljednici su poslije sagradili još veći park u Orlandu na Floridi. Preminuo je od raka pluća 15. decembra 1966., deset dana nakon 65. rođendana.

24sata.hr

Joe Raedle / Staff/ Edward G. Malindine / Stringer/Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.