LJ&Z vodič: Donosimo nekoliko razloga zašto biste trebali posjetiti kraljevsku kulu Sokolac

by | 3 Septembra, 2022

Jesen je idealno vrijeme za istraživačka putovanja i avanture s porodicom i prijateljima. Ovog puta donosimo vam priču o starom gradu Sokolac i kraljevskoj kuli za koju se veže legenda o tri sestre.

Smješten na lijevoj obali Une, oko tri kilometra uzvodno od Bihaća, na samom istočnom kraju brda Debeljača, stari grad Sokolac ili kula kako je neki zovu, spada u srednjovjekovnu kulu koja se prvi put u historijskim izvorima spominje 1380. godine.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Džejlan Kišmetović (@no1dok)

Sokalački stari grad obnavljan je više puta, a posljednji projekti dodali su mu i prateću infrastrukturu, učinili ga lakše dostupnim te ga opasali stazama za šetnje, planinarenje ili vožnje biciklom.

Legenda o tri sestre

Kao i za svaki stari grad i kuluu, za Sokolac se također vežu određene legende. Prema jednoj takvoj, koja se u narodu i dan danas prepričava, nastanak krajiških starih gradova vezuje se za jednog bogataša koji se zvao Dobriša i imao je tri kćerke – Biku, Soku i Vranu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Damir Gavranovic (@damirgavranovic)

Bio je dobar čovjek i narod ga je zbog toga cijenio. Kada su mu kćeri odrasle i stasale za udaju, Dobriša je umro, a poslije njegove smrti kćeri su nastavile da žive po uzoru na njega, u dobru i čestitosti.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli 𝙀𝙙𝙤 (@e_zeric2006)

U znak sjećanja na svog oca, odlučiše na svome imanju podignuti tri gradića. Obzirom da su imale veliki posjed u Pounju, a stanovale u Dubrovniku, nekadašnjem gradu na desnoj obali Une, malo niže Bihaća, imale su poteškoća da očuvaju svoje imanje jer ih je napadao i imanje pokušavao oteti jedan nasilnik.

Ipak, uspjele su s njim da postignu dogovor i nastave u miru da grade tri grada kako su isprva i naumile.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli WOLFEN (@wearewolfen)

Dalje legenda kaže da je Bika odabrala mjesto na lijevoj obali Une i tu podigla grad koji je po njoj dobio naziv Bikće, iz kojeg je kasnije nastalo Bišće, da bi na kraju grad dobio ime koje i danas ima, a to je Bihać.

Soka je odabrala istočnu stranu i na visokom brdu prepunom stijena izgradila grad koji je po njoj dobi ime Sokolac. Najmlađa sestra Vrana je nadomak današnjeg naselja Ćukovi sagradila gradić koji je po njoj dobio ime Vrnograč.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Bosnian Nation (@bosnian_nation)

Na nama ostaje da pričamo priče i posjetimo Sokolačku kulu. Sigurni smo da ćete uživati koračajući kroz zidine koje prkosno stoje vijekovima.

ljepotaizdravlje.ba

Instagram

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.