Alkoholno sirće i sve opasnosti njegove upotrebe u kućanstvu

mar 13, 2021 Uradi sama

Iako se u mnogim kućanstvima alkoholno sirće koristi kao sredstvo za čišćenje i uklanjanje različitih vrsta mrlja, izbjeljivanje svijetlog veša, uklanjanje masnoća i čišćenje različitih površina, ipak treba uvijek imati na umu da je sirće kiselo pa neke materijale i površine može nepovratno oštetiti.

Evo za što ga sve ne biste trebali koristiti:

1. Mrlje od jaja

Možda zvučati čudno, no sirće je zadnja stvar s kojom biste trebali tretirati mrlje od jaja jer kiselina iz sirćeta može pokrenuti proces koagulacije jaja: prelazak iz tekuće u krutu tvar, što će vam ozbiljno otežati posao. Umjesto nanošenja sirćeta, krute ostatke jaja uklonite s površine nožem ili viljuškom. U dvije šoljice tople vode ulijte dvije kašike deterdženta za pranje suđa i bijelom krpicom ili mekanom stranom spužve prebrišite sluzavi trag od jaja; nježno tapkajte dok mrlja ne nestane.

2. Čvrsti drveni podovi

Premda neki misle da sirće ne bi trebalo ostaviti trag na drvetu, mnogi kažu da se razrijeđeno sirće ne bi smjelo koristiti za čišćenje drvenih podova jer kiselina može nagristi završnu obradu. Zato pod radije prebrišite vlažnom (ne mokrom) krpom i sredstvom za čišćenje drvenih površina.

3. Pegla

Možda ćete doći u napast da sa sirćetom očistite dno pegle i male rupice u kojima se nakuplja kamenac, no za njeno čišćenje radije slijedite upute proizvođača.

4. Kamene i keramičke pločice

Sirće i limun mogu oštetiti sve vrste kamenih i keramičkih površina pa ih treba izbjegavati, a umjesto tih kiselih sredstava koristite deterdžent namijenjen čišćenju takvih materijala.

5. Tvrdokorne mrlje

Samo sirće vjerovatno neće očistiti mrlje koje se teško skidaju, poput mrlji od tinte, trave ili vina. Možda ćete trebati nešto više od sirćetne otopine za čišćenje. Za njih prije pranja površine upotrijebite neku od kupovnih otopina kojima se tretiraju takve mrlje.

6. Mramor i granit

Slično kao i drvo, sirće može uništiti i nagristi mramor i granit, pa čak i skinuti boju s njihove glatke površine. Za čišćenje mramornih i granitnih pultova i drugih površina radije koristite blagi deterdžent za suđe razrijeđen u toploj vodi, savjetuje Express.co.uk.

vecernji.hr

fizkes/Getty Images via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.