Ako imate nemiran san: Provjerite stanje svoje spavaće sobe

jan 28, 2020 Feng Shui

Ako se cijelu noć otkrivate ili okrećete, ne zaspete ili se budite ranije nego što želite, za to ćete vjerojatno okriviti stres i vrijeme provedeno na zaslonu – ali interijer vaše spavaće sobe tu može igrati veliku ulogu.  

Možda nećete razmotriti na koji bi način vaš izbor prozora ili raspored namještaja mogao utjecati na vaš san, no popravljanje nekih uobičajenih dekorativnih grešaka može vam pomoći da mirnije spavate. Smanjivanjem nereda i ublažavanjem svjetla svoju spavaću sobu možete pretvoriti u utočište za spavanje. Prvi korak prema boljem snu: provjerite je li pravite neku od ovih grešaka u spavaćoj sobi.

1. Ostavljate nered na noćnim ormarićima

Prema Marie Kondo, japanskoj savjetnici za organiziranje, nered u kući povećava stres. Pogledajte situaciju u svojoj spavaćoj sobi. Ako su vam noćni ormarići prepuni knjiga, papira, krema ili kablova za punjenje, čak i ako toga niste svjesni, nered oko vašeg kreveta utjecat će na vaš san. Da biste svoju spavaću sobu pretvorili u vlastitu oazu mira, očistite površine najbliže vašem krevetu, poput noćnih ormarića. Napravite mjesta za čašu vode i razmislite o tome da telefon odmaknete dalje od kreveta.

2. Svjetlost u spavaćoj sobi

Ako kroz prozor vaše sobe ulazi vanjska svjetlost to bi moglo sabotirati vaših osam sati sna. Kako svjetlost ne bi ometala vaš san probajte spustiti roletne do kraja ili povući zavjese. Ukoliko nemate zavjese ili su vam svjetlije boje, pokušajte s vremenom uložiti u zavjese koje blokiraju svjetlost. Crne nijanse ili zavjese za zamračivanje održavat će vašu spavaću sobu tamnom cijelu noć, a vi ćete mirno spavati.

3. Odmaknite svu tehnologiju od kreveta

Ako svaku večer pored kreveta ostavljate mobitel ili laptop, sada je pravo vrijeme da ih premjestite jer oni mogu negativno utjecati na vaš san. Punjače probajte premjestiti na drugu stranu sobe ili ih u potpunosti izbacite iz svoje sobe. To vam može pomoći da izbjegnete gledanje telefona prije spavanja.

4. Pogrešna boja spavaće sobe

Ako ste nedavno preuređivali sobu i imate problema zaspati, okrivite novu boju na zidu sobe. Vesele boje poput crvene i ljubičaste unijet će energiju u vašu sobu.

5. Pogrešan položaj kreveta

Vodeća načela feng shuija mogu vam pomoći pozicionirati vaš krevet za miran i udoban san. Za početak, provjerite je li glava vašeg kreveta naslonjena na čvrsti zid. Namjestite krevet što dalje od vrata, ali tako da možete vidjeti vrata sobe kada ležite. Često je najbolje mjesto za položaj kreveta dijagonalno od vrata, piše Realsimple.

Izvor: 24sata.hr/Foto: Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.