Feng shui: Pokrenite pozitivnu energiju kombinujući različite mirise

nov 3, 2019 Feng Shui

Aromaterapija je drevna iscjeljiteljska metoda. Mirisi, prema Feng Shuiju, predstavljaju manifestaciju energije u prostoru u kojem se boravi, pa im se pripisuje ljekovitost zbog toga što mogu da aktiviraju pojedine segmente života.

Najvažnije je da dom miriše i odiše čistoćom jer ustajali i neprijatni mirisi stvaraju negativnu energiju. Veoma je važno da se prostor u kome se živi što češće provjetrava.

#1 Hodnik

Smatra se da je miris bosiljka idealan za hodnik ili predvorje. Čak i u našem narodu postoji običaj da se grančice ove biljke postave kod ulaznih vrata da bi zaštitile ukućane od negativne energije. Ako je riječ o uskom i mračnom hodniku, preporučuje se miris mirte jer otklanja osjećaj tjeskobe.

#2 Dnevna soba

Iako dnevna soba može odisati raznim mirisima, ne smije se preterivati pošto previše jak miris ili pomiješane različite arome mogu da guše i razdražuju. Za razliku od drugih prostorija, u dnevnoj sobi mogu da se postave aranžmani od svježeg cvijeća, aromatičnih svijeća ili voća.

Pored narandže koja je nezaobilazna, poželjno je da soba u kojoj se provodi najviše vremena, miriše na bor, geranijum i lavandu. Geranijum je vrlo povoljan miris, posebno za ženske članove domaćinstva. Takođe, ovaj miris podstiče i na okupljanje porodice. Miris bora osvježava prostoriju, ali se ne preporučuje osobama sa visokim krvnim pritiskom. Lavanda djeluje smirujuće na energiju kuće.

#3 Spavaća soba

U snu, mirisi intezivno utiču na organizam i njegovu revitalizaciju. Miris ruže preporučuje se za spavaću sobu jer podstiče harmonizaciju partnerskih odnosa, a doprinosi zbližavanju usamljenih. Sandalovina je vrlo senzualan miris, smanjuje stres pa je posebno djelotvoran za osobe koje su napete, kao i za one koji imaju problema sa snom. Miris kamilice je poput sedativa, izuzetno prija nervno rastrojenim osobama.

#4 Toalet

Za toalete najpovoljniji je miris limuna, kleke ili mente. Limun osvježava energiju, odlično dezinfikuje prostor i utiče na imunološki sistem. Nekoliko kapi mente možete dodati vodi u vodokotliću ili bilo gdje u toaletu kako bi podigli energiju u ovoj prostoriji.

#5 Kancelarija

Za dobru radnu atmosferu, blagotvoran je miris đumbira, mandarine ili mente. Miris jasmina podstiče kreativnost, pa se preporučuje u slikarskim ateljeima.

Savjet plus: Treba izbjegavati vještačke raspršivače jer su mješavina raznih mirisa i hemikalija koji loše utiču na zdravlje. Prirodni mirisi imaju prednost, naročito biljke. Saksije sa nanom i bosiljkom na kuhinjskom prozoru, drvo limuna i narandže na terasi ili dvorištu, uticaće na pozitivne promjenu u domu. Opredijelite se za prirodne izvore mirisa kao što su ulja, svijeće, potpuri, svježe cvijeće ili voće.

Posebno se cijeni miris narandže u svakoj prostoriji. On djeluje osvježavajuće i podsticajno, uz to doprinosi da vašim prostorom struji pozitivna energija. Donosi živost, a povezuje se i sa blagostanjem i vitalnošću.

Foto: Guliver/Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.