Feng shui: Riješite se nepotrebnih stvari iz kuće

maj 2, 2014 Feng Shui

Čišćenje nereda iz prostora u kojem živite ili radite ne svodi se samo na slaganje radnog stola ili pospremanje po kući. Sortiranje i spremanje nagomilanih stvari, ako se radi na pravi način, može imati dugotrajan uticaj na poboljšanje kvalitete života.

spremanje-490x494

Prema filozofiji Feng shuija, gomilanje stvari koje samo zauzimaju prostor i skupljaju prašinu, narušava protok energije u prostoru, stvara blokade i time unosi neravnotežu u naš život. Čišćenje nereda iz stana, kuće ili kancelarije, neće samo olakšati snalaženje u tom prostoru, uštediti vrijeme traženja onoga što vam je upravo potrebno, nego će stvoriti i prijatnije okruženje u kojem je podsticajno raditi, stvarati, opuštati se.

Svaki dan po malo

Čišćenje stvari koje smo nakupljali godinama može biti emocionalno vrlo zahtjevno, a ako ima puno stvari, potrebno je i puno vremena. Radite svaki dan po 20 minuta, mala i brza čišćenja stvari i tako svaki dan oslobodite mali dio doma ili kancelarije od nepotrebnih predmeta, dokumenata i slično.

Promjenite perspektivu

Kao što se mnogo toga u životu promijeni s godinama, tako se i odnos prema stvarima koje čuvamo može promijeniti. Kad pravimo ‘čistku’ u svom životu, dolazimo do pitanja šta su nam prioriteti, kako želimo da provodimo svoje vrijeme, ko su nam pravi prijatelji i slično. Prostor je jednako dragocjen kao i vrijeme. Napunite ga samo stvarima koje su vam zaista drage, a ostalo bacite, poklonite, donirajte.

Unesite strast

Prije nego što krenete sa slaganjem stvari i bacanjem nepotrebnog, pronađite konkretna mjesta na kojima će stajati predmeti povezani s konkretnom strašću. Tako ćete se lakše snalaziti unutar svog prostora, a i on će odjednom dobiti sasvim novi smisao i jasno smještene prioritete unutar života.

Kutija zvana ‘možda’

Ako postoje predmeti oko kojih se dvoumite da li da ih zadržite ili bacite, napravite kutiju ‘možda’. U nju stavite sve za šta vam je sada teško odlučiti hoće li vam nedostajati ili trebati u budućnosti. Nakon šest mjeseci izvadite iz kutije sve što vam je bilo potrebno, a ostatak bacite.

Budite redovni

Kako ne biste opet nagomilavali stvari, napravite ‘blic čistku’ svakog mjeseca. Iskoristite to vrijeme kao refleksiju na mjesec koji je prošao kako biste očistili svoj um, sredili utiske i odredili prioritete, kao plan za dalje. Na taj način ćete očistiti i dom od stvari koje vam nisu zaista funkcionalne i nužne.

Izvor: tportal.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.