I vaše biljke trebaju proljetnu “generalku”

apr 11, 2021 Uradi sama

Nakon duge i hladne zime, proljeće je vrijeme kada se sve budi i poprima ljepši izgled, pa upravo zbog toga pažnju trebate posvetiti i svojim biljkama koje njegujete u domu ili dvorištu.

Uz savjete stručnjaka s portala MindBodyGreen svojim biljkama olakšajte prelazak u toplije vrijeme. Većinu biljaka potrebno je presaditi u novo tlo svake godine ili svake dvije godine. Ako voda prebrzo odlazi kroz vašu biljku (ili se uopće ne odvodi), to je siguran znak da joj treba novi dom. Ne morate nužno stavljati biljku u veću posudu,  osim ako ne pokazuje znakove da je prerasla sadašnju.

Obavite proljetno čišćenje

Baš kao i sve ostale površine u našem domu, i biljke se praše, a mogu biti i leglo raznih insekata. Stručnjaci preporučuju brisanje lišća biljaka vlažnom krpom ili peškirom. U prirodi će kiša prirodno održavati biljke čistima, pa je dobro pokušati to ispoštovati.

Počnite s razmnožavanjem

Sad kad vaše biljke ponovo počinju rasti, izvrsno je vrijeme za razmnožavanje. Razmnožavanje vam ne samo da može pomoći da proširite vlastitu oazu biljaka, već reznice uvijek možete dati svojim prijateljima kako bi svi mogli dodati nove biljke u svoje kolekcije.

Očistite prozore

Ovaj zadnji savjet možda ne uključuje njegu vaših biljaka, ali im definitivno može pomoći. Naime, čišćenje prozora osigurat će biljkama da lakše upijaju proljetno sunce i dobijaju sve potrebne nutrijente iz sunčevih zraka.

vecernji.hr

deniskomarov/Getty Images via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.