Kore od naranče možete iskoristiti na nekoliko načina – isprobajte ove

apr 16, 2021 Uradi sama

Sigurno i vi poput većine nakon što ogulite naranču, koru bacite u smeće. Međutim, te kore se mogu iskoristiti za dosta stvari, pa zašto ne biste pokušali neke od njih...

Kore od naranče, kako otkriva Bright Side, mogu se iskoristiti, pa prije nego ih bacite u smeće pokušajte nešto od ovoga…

Izbjeljivanje zuba

Kad razmišljamo o tome šta znači imati sjajan osmijeh, prva misao obično su bijeli zubi. Narančine kore sadrže prirodni spoj nazvan limunska kiselina koji se često dodaje pasti za zube, a može vam pomoći da zube učinite biserno bijelima. Jednostavno svoje zube jednom sedmično istrljajte narančinom korom i isperite.

Sredstvo za čišćenje

Izrada vlastitog sredstva za čišćenje od narančine kore jednostavan je način da smanjite otpad i uštedite novac. Možete ga upotrijebiti za čišćenje prozora, ploča za kuhanje… Jednostavno u jednu bocu ulijte malo alkoholnog sirćeta i dodajte narančine kore. Smjesu držite u frižideru nekoliko sedmica i s vremena na vrijeme protresite.

Odbijanje insekata

Osušite malo narančine kore. Napunite bocu s raspršivačem vodom i dodajte joj osušene kore naranče. Poprskajte prostor kad god trebate!

Riješite se neugodnih mirisa

Jasno je da niko ne uživa u mirisu nogu, iako je to normalno i vrlo često. Još jedna izvrsna upotreba narančinih kora jeste stavljanje kore u svaku cipelu preko noći i uživanje u svježem mirisu citrusa ujutro dok oblačite cipele.

vecernji.hr

CentralITAlliance/Getty Images via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.