Praktični savjeti kako da vam voće i povrće duže bude svježe i ukusno

maj 31, 2020 Uradi sama

Voće i povrće je puno minerala, hranjivih sastojaka i vitamina. U vrijeme pandemije njihovo konzumiranje je jako bitno kako bi imunitet ostao jak i zdravlje se održalo. Izlazak u kupovinu sveden je na minimum, te ćemo vam otkriti kako da namirnice duže ostanu svježe.

Voće i povrće su važan segment naše ishrane, naročito zimi i u doba virusa. Tada su nam vitamini najpotrebniji, a svježe voće i povrće je teško očuvati. Srećom, postoje neki trikovi koji će vam pomoći da produžite svježinu tih namirnica.

Luk i krompir ne stavljajte u frižider

Krompir i luk ne treba stavljati u frižider, ali ih nemojte držati zajedno u posudama ili na kuhinjskom pultu. Ako ih držite zajedno gasovi iz luka podstiču klijanje i truljenje krompira.

crni luk zdravlje

Jabuke prvo stavite u kesu pa u frižider

Jabuke su prijetnja za mnoge vrste voća i povrća jer sadrže gasove koji podstiču truljenje. Zbog toga u frižideru treba da budu odvojene od ostalih namirnica. Prije nego što ih ostavite u frižider stavite ih u plastičnu kesu jer produžava njihov rok trajanja.

Omotajte vrh banane folijom

Kada želite da vam banane što duže ostanu svježe kupite ih zelene. One će na sobnoj temperaturi sazrjeti. Taj proces može se usporiti ako komadić aluminijske folije omotate oko vrha banane. Kada kupite prezrele banane, ogulite ih i zamrznite. Takve možete koristiti za smutije ili sladoled.

Celer umotajte u foliju pa stavite frižider

Aluminijska folija će vam pomoći da održite svježinu celera. Omotajte foliju oko povrća i tako stavite u frižider. Možete ga, takođe, držati u tegli sa vodom koju ćete mijenjati na dnevnom nivou.

celer i sargarepa

Šampinjone osušite

Rok trajanja šampinjona je sedam dana, ali oni često istrunu i prije isteka ako ih ne držite pravilno u frižideru. Najbolje je da ih osušite, stavite u papirnu kesu i stavite u frižider.

Krastavac stavite u plastičnu kesu

Plastika krastavcu produžuje rok trajanja. Krastavce stavite u plastičnu kesu i dobro je zatvorite prije nego što je stavite u frižider.krastavac folija

Mrkvu očistite pa stavite u frižider

Mrkvu držite u frizu u plastičnoj kesici. Svježinu joj možete produžiti ako je očistite, isiječete na komade i stavite u teglu sa hladnom vodom. Svakih par dana promijenite vodu, a teglu dobro zatvorite prije nego što je stavite u friz.

Začinsko bilje stavite u čašu sa vodom

Nemojte zaboraviti začinsko bilje koje može da promijeni ukus običnog jela u nešto sasvim posebno. Svježe začinsko bilje kao što je peršun ili bosiljak stavite u čašu sa vodom, a sve zajedno stavite u frižider, piše zadovoljna.hr. 

začin persun

Nadamo se da smo vam ovim prijedlozima pomogli da kupljeno voće i povrće produže svoju svježinu i duže vam traju.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Guliver/Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.