Savjetujemo vas: Kako da cvijeće u vazi duže ostane lijepo i svježe

apr 12, 2021 Uradi sama

Kada na poklon dobijete cvijeće želite ga što duže održati u vazi svježim i lijepim, ali to ne bude uvijek tako, jer se vrlo brzo počne sušiti i morate ga baciti. Međutim, postoje trikovi koji će vam pomoći da ga održite duže lijepim, pa isprobajte....

Postoje jednostavni trikovi kojima možete produžiti vijek cvijeću u vazi, a sve što vam je potrebno sigurno već imate kod kuće, piše Bright Side.

Držite ih dalje od voća

Ne stavljajte voće poput jabuka ili banana uz cvijeće. Oni proizvode puno etilena, hormona rasta odgovornog za starenje cvijeća, zbog čega će ono brže uvenuti.

Dodajte šećer, limun i izbjeljivač

Ako prilikom kupovine buketa ne dobijete paketić cvjetne hrane, hranjivu smjesu možete napraviti sami! Jednostavno pomiješajte šećer, limunov sok i izbjeljivač i dodajte ga vodi u vazi. Šećer ima hranjive sastojke, limunov sok pomaže stabljikama da upiju vodu, a izbjeljivač smanjuje bakterije.

Izrežite stabljike pod uglom oštrim makazama

Redovno sijecite stabljike oštrim makazama kako biste bili sigurni da je rez čist – to će pomoći stabljikama da uzimaju vodu. Kad biste rezali vodoravno, stabljike bi dobile manje vode jer bi cijela površina dirala dno vaze.

Ne sušite vazu kuhinjskom krpom

Umjesto da vazu osušite krpom, samo je stavite naopako i ostavite da se prirodno osuši. To će također pomoći spriječiti razvijanje više bakterija u unutrašnjosti vaze.

vecernji.hr

Kristen Prahl/Getty images via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.