Categories Uradi sama

Usisavanje: 6 pravila za bolji efekat

Usisavanje stana sigurno i nije baš omiljena aktivnost mnogih, ali je neizbježna. Iako izgleda jednostavno, usisavanje ima svoja pravila koja biste trebali ispoštovati kako biste bili zadovoljni efektom.

Zaboravljate da očistite sto i police

Prva greška koju pravimo je to što prije usisavanja zaboravimo da obrišemo prašinu sa polica i drugog namještaja. Ako je trpezarijski sto prekriven mrvicama, one će u jednom trenutku naći put do tepiha, baš kao i prašina koja će završiti na podu. Mrve i prašina tada će se raznijeti po ostatku kuće, što znači da je sav prethodni trud bio uzaludan. Kada je spremanje završeno, a usisivač već odložen, niko nema volje da ga ponovo vadi i usisava.

Čekate da kesa bude puna do vrha

Da bi usisivač dobro radio, kesa za skupljanje prašine ne smije biti prepunjena. Ako čekate da se popuni sav slobodan prostor i mislite da na taj način štedite, grdno se varate. Kesu treba baciti kada je popunjeno 3/4 njene zapremine.

Izbjegavate korištenje nastavaka

Pri usisavanju, najčešće izbjegavamo teško dosupna mjesta, što ne znači da tamo prašina ne pada. Venecijanere, radijatore i uske proreze mnogo je lakše očistiti pomoću specijalnog nastavka. Pa ipak, mali procenat ljudi koristi ta, namjenski dizajnirana pomagala.

Redovno pranje i zamjena filtera

Većina filtera može se oprati, što treba i činiti poslije dva do tri usisavanja. Ako je filter prljav, ne samo što usisivač neće dobro usisavati, već će se osjećati i neprijatan miris. Filtere koji ne smiju da se peru treba redovno mijenjati i to je najbolji način da iz kuće izbacite prljavštinu i alergene.

Ne skidate dlake sa četki usisivača

Da bi usisavanje bilo optimalno, četka koja se nalazi na stopi mora biti čista. To znači da sa nje treba skinuti sve dlake, uključujući i one od kućnih ljubimaca. Što je četka čistija, efekat usisavanja će biti bolji.

Usisavate ono što vas mrzi da podignete

Cijev usisivača se lako začepi, što može dovesti do kvara motora. Nikada nemojte usisavati veće predmete (npr. papirne maramice), čak ni onda kada ste sigurni da ne mogu oštetiti uređaj. Sve što nije sitno, podignite i bacite u kesu za smeće.

Izvor: novosti.rs/Foto: Getty Images

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *